logo-print

Κομισιόν: Πρόστιμο 116 εκατ. ευρώ για καρτέλ στην αγορά μονάδων οπτικού δίσκου

22/10/2015

29/01/2018

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Πρόστιμο 116 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε οκτώ προμηθευτές μονάδων οπτικών δίσκων για τη δημιουργία καρτέλ, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ (άρθρο 101 της Σύμβασης για τη Λειτουργία της ΕΕ).

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Philips, Lite-On, Hitachi-LG Data Storage, Toshiba Samsung Storage Technology, Sony, Sony Optiarc and Quanta Storage είχαν σχηματίσει σύμπραξη, ανταλλάσσοντας εμπορικά μυστικά και πρακτικές, αναφορικά με τις προσφορές που υπέβαλαν στους διαγωνισμούς προμηθειών που διοργανώνονταν από την Dell και την HP.

Οι μονάδες οπτικού δίσκου (ODDs) διαβάζουν ή καταχωρούν που βρίσκονται αποθηκευμένα σε οπτικούς δίσκους, όπως CD, DVD ή Blu-ray.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Philips, η Lite-On και η κοινοπραξία τους Philips & Lite-On Digital Solutions έλαβαν πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα, διότι ήταν οι πρώτες που αποκάλυψαν την ύπαρξη της συμπράξεως, ενώ η Hitachi-LG Data storage έλαβε 50% μείωση του προστίμου για τη συνεργασία της κατά την έρευνα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση επηρεάστηκε από την αντιανταγωνιστική αυτή συμπεριφορά, μπορεί να θέσει το θέμα ενώπιον των δικαστηρίων των κρατών μελών και αξιώσει αποζημίωση.

Πηγή: europa.eu

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
send