logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Αναρμόδια η Κομισιόν για τη θέσπιση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης

25/04/2015

16/11/2017

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

 Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε τις αποφάσεις με τις οποίες καταχωρίστηκε ελληνική εταιρία στο Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θέσπισε η Επιτροπή για να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε πως η Επιτροπή δεν είχε αρμοδιότητα να θεσπίσει τέτοιο σύστημα, ενώ επιπροσθέτως δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα άμυνας της συγκεκριμένης εταιρίας.

Η Επιτροπή έχει θεσπίσει με απόφαση του 2008 Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (ΣΕΠ) που σκοπό έχει να διασφαλίσει, εντός της Επιτροπής και των εκτελεστικών οργανισμών της, την κυκλοφορία πληροφοριών «περιορισμένης χρήσεως» όσον αφορά τρίτους που δυνητικά συνιστούν απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα και τη φήμη της Ένωσης.

Το ΣΕΠ στηρίζεται σε προειδοποιήσεις που παρέχουν τη δυνατότητα να προσδιοριστεί το επίπεδο του κινδύνου που συνδέεται με ορισμένη οντότητα βάσει κατηγοριών κατανεμόμενων σε διαβαθμισμένη κλίμακα.

Η εισαγωγή τέτοιων προειδοποιήσεων στο ΣΕΠ μπορεί να ζητηθεί, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στο πλαίσιο ερευνών που αυτή διεξάγει.

Η Planet AE Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (Planet) είναι ελληνική εταιρία η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Από το 2006, η εταιρία αυτή μετέχει στην εκτέλεση τριών έργων στη Συρία, χρηματοδοτούμενων από την Επιτροπή.

Από το 2007, κινήθηκε διαδικασία έρευνας εκ μέρους της OLAF σχετικά με την εν λόγω εταιρία, κατόπιν υπονοιών για την ύπαρξη παρατυπιών στο πλαίσιο των τριών αυτών έργων.

Κατόπιν της έρευνας, η OLAF ζήτησε να καταχωριστεί η Planet στο ΣΕΠ, η δε Επιτροπή προέβη στις καταχωρίσεις αυτές.

Το 2008, η Planet αναδείχθηκε ανάδοχος διαγωνισμού, ως επικεφαλής κοινοπραξίας για την εκτέλεση έργου του οποίου η ενδεχόμενη επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υπερβεί το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Η Επιτροπή, δεδομένου ότι λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης για την επιχορήγηση είχε λάβει γνώση των ζητούμενων από την OLAF καταχωρίσεων, έθεσε ως όρο για την υπογραφή της σύμβασης το άνοιγμα εκ μέρους της Planet δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού.

Μετά από την εκπλήρωση του όρου αυτού από την Planet, η Επιτροπή υπέγραψε τη σύμβαση.

Η Planet άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων με τις οποίες η OLAF και η Επιτροπή την καταχώρισαν στο ΣΕΠ.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο δέχεται την προσφυγή της Planet και ακυρώνει τις προσβαλλόμενες αποφάσεις.

Το Γενικό Δικαστήριο κρίνει κατ’ αρχάς ότι, ελλείψει νομικής βάσεως, η Επιτροπή δεν είχε αρμοδιότητα να εκδώσει την απόφαση του 2008 με την οποία θεσπίστηκε το ΣΕΠ.

Ειδικότερα, ούτε από τις διατάξεις των Συνθηκών ούτε από εκείνες του δημοσιονομικού κανονισμού προκύπτει ρητή αρμοδιότητα της Επιτροπής προς έκδοση τέτοιας αποφάσεως.

Στα κείμενα αυτά δεν γίνεται αναφορά σε σύστημα όπως το ΣΕΠ (δηλαδή, βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία υφίστανται υπόνοιες ότι αποτελούν κίνδυνο για τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης), αλλά απλώς προβλέπεται η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων για τους υποχρεωτικούς αποκλεισμούς.

Εξάλλου, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε τις προσβαλλόμενες αποφάσεις λόγω ελλιπούς αιτιολογίας και προσβολής των δικαιωμάτων άμυνας.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις της OLAF και της Επιτροπής δεν κοινοποιήθηκαν στην Planet και, κατά συνέπεια, αυτή ούτε είχε τη δυνατότητα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, ούτε έλαβε γνώση των λόγων που δικαιολογούσαν την καταχώρισή της στο ΣΕΠ.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ