logo-print

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι εμπορικές πρακτικές της Amazon

Επίσημες έρευνες κατά της Amazon για παραβιάση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στον τομέα των e-books ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

12/06/2015

16/11/2017

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδικασίες αντιμονοπωλιακής έρευνας για ορισμένες επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon στη διανομή των ηλεκτρονικών βιβλίων («e-books») κίνησε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εξετάσει ορισμένες ρήτρες που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις της Amazon με τους εκδότες, σύμφωνα με τις οποίες οι εκδότες υποχρεούνται να ενημερώνουν την Amazon για τυχόν ευνοϊκότερους ή εναλλακτικούς όρους που προσφέρονται στους ανταγωνιστές της ή/και να προσφέρουν παρόμοιους όρους στην ίδια, ή να διασφαλίσουν με άλλα πρόσφορα μέσα ότι η Amazon θα έχει όρους τουλάχιστον τόσο καλούς, όσο εκείνοι των ανταγωνιστών της.

Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι οι εν λόγω ρήτρες μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους άλλους διανομείς e-book να ανταγωνιστούν με την Amazon, αναπτύσσοντας νέα και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι η Amazon είναι σήμερα ο μεγαλύτερος διανομέας ηλεκτρονικών βιβλίων στην Ευρώπη.

Αρχικά, η έρευνα της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στις μεγαλύτερες αγορές e-books στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή τα ηλεκτρονικά βιβλία στα Αγγλικά και Γερμανικά.

Η Επιτροπή θα διερευνήσει κατά πόσον οι ρήτρες αυτές μπορούν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων διανομέων e-book και να περιορίσουν τις επιλογές για τους καταναλωτές.

Εάν οι υποψίες της Κομισιόν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσε να κριθεί ότι οι πρακτικές της Amazon παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Η αγορά των e-books έχει βιώσει μια απότομη αύξηση σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τον τομέα των e-books στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η Επιτροπή κίνησε την ίδια διαδικασία, έχοντας υποψίες ότι η Apple και πέντε διεθνείς εκδοτικοί οίκοι (Penguin Random House, Hachette Livres, Simon & Schuster, HarperCollins και Georg von Holtzbrinck Verlagsgruppe) μπορεί να συνεργάζονταν προκειμένου να περιορίσουν τον ανταγωνισμό στις τιμές λιανικής για τα e-books εντός του ΕΟΧ.

Νομικό πλαίσιο

Τα άρθρα 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) απαγορεύουν αντίστοιχα τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, ενώ η εφαρμογή των διατάξεων αυτών καθορίζεται στον Κανονισμό 1/2003 της ΕΕ, ο οποίος εφαρμόζεται και από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι το γεγονός πως η Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία αυτή, δεν σημαίνει ότι έχει αναμφισβήτητες αποδείξεις για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send