logo-print

Συμβατό με το δίκαιο της ΕΕ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Δεν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η υιοθέτηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστού ως «πρόγραμμα ΟΜΤ»

16/06/2015

16/11/2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έκρινε το Δικαστήριο της ΕΕ ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2012, χωρίς ωστόσο να το έχει θέσει σε εφαρμογή ακόμα και σήμερα.

Το πρόγραμμα αυτό, κοινώς γνωστό ως «πρόγραμμα OMT» (Outright Monetary Transactions), αποσκοπούσε στο να διορθώσει τις διαταραχές του μηχανισμού μεταδόσεως της νομισματικής πολιτικής που προκλήθηκαν από την ειδική κατάσταση των κρατικών ομολόγων που εξέδωσαν ορισμένα κράτη μέλη και να διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής (έντονες διακυμάνσεις και ακραίες αποκλίσεις στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των διαφόρων κρατών της ζώνης του ευρώ).

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανήγγειλε ότι προτίθεται να θέσει σε ισχύ ένα πρόγραμμα, το οποίο επέτρεπε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) να αγοράζει στις δευτερογενείς αγορές ομόλογα των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Αν και δύο και πλέον έτη μετά την αναγγελία του προγράμματος, αυτό εξακολουθεί να μην έχει εφαρμοσθεί, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι και μόνον η αναγγελία του προγράμματος ήταν αρκετή για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ενώπιον του Bundesverfassungsgericht (γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο) ασκήθηκαν διάφορες προσφυγές σχετικά με τη συνδρομή που παρέσχε η Deutsche Bundesbank (Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα) για την εφαρμογή του προγράμματος OMT και την προβαλλόμενη αδράνεια της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως και της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) έναντι του προγράμματος αυτού.

Οι προσφυγές αυτές ασκήθηκαν από διάφορες ομάδες ιδιωτών, τη μία εκ των οποίων στήριζαν με την υπογραφή τους περισσότερα από 11.000 άτομα.

Οι διάδικοι που άσκησαν τις προσφυγές αυτές ισχυρίζονταν ότι το πρόγραμμα OMT, αφενός, δεν εμπίπτει στην αποστολή της ΕΚΤ και παραβαίνει την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδοτήσεως των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και, αφετέρου, παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή που καθιερώνεται στον γερμανικό Θεμελιώδη νόμο (Grundgesetz) και θίγει, ως εκ τούτου, τη γερμανική συνταγματική ταυτότητα.

Το Bundesverfassungsgericht απηύθηυνε ερώτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ για το κατα πόσον οι Συνθήκες της Ένωσης επιτρέπουν στο ΕΣΚΤ να υιοθετεί προγράμματα όπως το OMT.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο της ΕΕ απαντά ότι οι Συνθήκες της Ένωσης επιτρέπουν πράγματι στο ΕΣΚΤ να υιοθετεί προγράμματα όπως το OMT.

Σύμφωνα με το ΔΕΕ, το πρόγραμμα αυτό αγοράς κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές δεν υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΣΚΤ σχετικά με τη νομισματική πολιτική και δεν παραβαίνει την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδοτήσεως των κρατών μελών.

Διαπιστώνει δε ότι το πρόγραμμα OMT, λαμβανομένων υπόψη των σκοπών και των μέσων που προβλέπονται για την επίτευξη αυτών, εμπίπτει στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και, συνεπώς, στις αρμοδιότητες του ΕΣΚΤ.

Επιπρόσθετα, το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα OMT δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,