logo-print

Απόφαση - ορόσημο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ολλανδία

Ομάδα πολιτών στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης και νίκησε

25/06/2015

16/11/2017

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

Περιφερειακό δικαστήριο στην Ολλανδία εξέδωσε απόφαση με την οποία διατάσσει την ολλανδική κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος.

Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη, αποτελεί μία σπάνια περίπτωση όπου το νομικό σύστημα αξιοποιείται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το δικαστήριο της πόλης της Χάγης δήλωσε ότι το Κράτος πρέπει «να εξασφαλίσει ότι οι εκπομπές αερίων στην Ολλανδία για το έτος 2020 θα πρέπει είναι τουλάχιστον το 25% χαμηλότερα από εκείνα του 1990», κρίνοντας πως η Ολλανδία πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προκειμένου να αποφύγει φαινόμενα όπως κύματα καύσωνα, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Με βάση την τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης, η Ολλανδία θα έχει πετύχει μέχρι το 2020 μείωση κατά 17% το πολύ, πρόβλεψη η οποία βρίσκεται κάτω από τον κανόνα του 25-40% που ισχύει για τις ανεπτυγμένες χώρες, ανέφερε το δικαστήριο.

Η απόφαση αποτελεί μία μεγάλη νίκη για το Ίδρυμα Urgenda, μίας περιβαλλοντική ομάδα, η οποία κατέθεσε την αγωγή για λογαριασμό σχεδόν 900 Ολλανδών πολιτών.

«Όλα τα μέρη συμφωνούν ότι η σοβαρότητα και η έκταση του κλιματικού προβλήματος καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

Αν η απόφαση καταστεί δεμευτική, πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για απόφαση - ορόσημο.

«Αυτή η ιστορική απόφαση θα έχει εκτεταμένες συνέπειες στην Ολλανδία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Gerben-Jan Gerbrandy, μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχεδόν 200 χώρες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μία συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος, κατά τη διάσκεψη κορυφής στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει σε μειώσεις εκπομπών αερίων ρύπων τουλάχιστον 20%, μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως στόχο μείωση της τάξεως περίπου του 4%.

Πηγή: reuters.com

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send