logo-print

Κλιματική αλλαγή: «Πολύ νωρίς» για αξιώσεις παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων υποστηρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας

22/05/2020

25/05/2020

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε την Τετάρτη τις αξιώσεις μίας ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για αξιώσεις που αφορούν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι οργάνωση Senior Women for Climate Protection ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της Ελβετίας απέτυχε να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της χώρας στο βαθμό που θα ανταποκρινόταν στο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η οργάνωση ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η δημογραφική τους ομάδα θα υποφέρει από τα κύματα θερμότητας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς, η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι, μέσω της αδράνειά της, η κυβέρνηση της Ελβετίας παραβίασε τα άρθρα 10 (δικαίωμα στη ζωή), 73 (αρχή της αειφορίας) και 74 (αρχές προφύλαξης του ελβετικού Συντάγματος), καθώς και τα άρθρα 2 και 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας αποφάσισε την Τετάρτη ότι οι πολίτες δεν μπορούν να προβάλουν αξιωεις για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει επαρκώς την κλιματική αλλαγή, έως ότου επέλθει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Πολλοί ακτιβιστές ανησυχούν πως όταν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί η καταστροφή πολλών οικοσυστημάτων αλλά και η ζωή πολλών ανθρώπων που είναι ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή.

Λόγω της άρνησης της έφεσης, οι Ανώτερες Γυναίκες για την Προστασία του Κλίματος σκέφτονται τώρα να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: jurist.org
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send