logo-print

Πρόταση νόμου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ιταλία

Καλλιέργεια μαριχουάνας στο σπίτι για προσωπική χρήση, δυνατότητα μεταφοράς ποσότητας έως και 5 γραμμαρίων και διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες διαμορφώνουν μια από τις πιο προοδευτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο

27/07/2015

16/11/2017

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία ίσως βρίσκεται ήδη στο δρόμο για να γίνει η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, και μάλιστα όχι μόνο για ιατρικούς σκοπούς.

Μια ιταλική ομάδα παρακολούθησης του θέματος διαπίστωσε ότι πάνω από 250 Ιταλοί βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν ήδη εκδηλώσει την υποστήριξή τους σε μια πρόταση, με την οποία προωθείται η νομιμοποίηση, σε μεγάλο βαθμό, της παραγωγής, της διανομής, της πώλησης και της κατανάλωσης κάνναβης στη χώρα.

Παρά την ισχύουσα δρακόντεια νομοθεσία επί του θέματος (π.χ. καμία διάκριση ανάμεσα σε “μαλακά” και “σκληρά” ναρκωτικά), το κίνημα νομιμοποίησης της κάνναβης απέκτησε πρόσφατα μεγάλη δυναμική στην Ιταλία, με αποτέλεσμα μια από τις πιο προοδευτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη μαριχουάνα να εισάγεται στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Η πρόταση, η οποία συντάχθηκε από την Intergruppo Parlamentare Cannabis Legale (Διακομματική ομάδα για την νομιμοποίηση της κάνναβης), αναφέρει πως θα επιτραπεί σε οποιονδήποτε πάνω από την ηλικία των 18 ετών, να καλλιεργεί μέχρι πέντε φυτά κάνναβης στο σπίτι του.

Παράλληλα, οι Ιταλοί θα μπορούν επίσης να συνεργαστούν για να σχηματίζουν «λέσχες κάνναβης», η κάθε μία από τις οποίες θα μπορεί να έχει έως 50 μέλη και 250 φυτά.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το προϊόν θα πρέπει να καταναλωθεί μόνο από ή μαζί με τους καλλιεργητές του, οι οποίοι θα απαγορεύεται να το πωλούν και να αποκομίζουν κέρδος από αυτό, ενώ θα υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης των αρχών σχετικά με τις δραστηριότητές τους.

Όλα τα άλλα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν μέχρι και 15 γραμμάρια μαριχουάνα στο σπίτι και να μεταφέρουν μέχρι 5, με μεγαλύτερες ποσότητες να επιτρέπονται για ιατρική χρήση.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν τους νέους κανόνες δεν θα υπόκεινται σε ποινικές διώξεις, αλλά αντ' αυτού θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις.

Το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους θα παραμείνει αυστηρά απαγορευμένο, όπως και η διαφήμιση, η εξαγωγή και η εισαγωγή όλων των προϊόντων κάνναβης.

Η παραγωγή μεγάλης κλίμακας και η πώληση θα πρέπει να ελέγχεται από ένα κρατικό μονοπώλιο, με την κυβέρνηση να ρυθμίζει την πώληση των αδειών.

Οι λιανικές πωλήσεις θα περιορίζονται σε συγκεκριμένα καταστήματα, παρόμοια με τα coffee shops της Ολλανδίας.

Πηγή: ibtimes.com

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

send