logo-print

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης και το σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου

Η υπόθεση αφορά έναν Ιρακινό υπήκοο, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του έπειτα από απειλές καθώς είχε συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις

05/11/2015

29/01/2018

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευσης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) και του ίδιου άρθρου σε συνδυασμό με το άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απoφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στις συνθήκες κράτησης και την εξέταση της αίτησης ασύλου ενός ιρακινού υπηκόου (αναφερόμενος ως Α.Υ.), ο οποίος εγκατέλειψε το Ιράκ φοβούμενος για τη ζωή του, καθώς είχε συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις και είχε δεθχεί απειλές.

Ο Α.Υ. συνελήφθη στις 10 Οκτωβρίου 2010 από την αστυνομία στο Τυχερό για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, ενώ λίγες ημέρες αργότερα διατάχθηκε η επιστροφή του στην Τουρκία, η οποία αναβλήθηκε επειδή απορρίφθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Έπειτα από μια συνέντευξη με εμπειρογνώμονες από τη FRONTEX, τα στοιχεία του προσωπικού του φακέλου διορθώθηκαν, ενώ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ζήτησε να του δοθεί άσυλο, αίτημα το οποίο απερρίφθη.

Ο Α.Υ., ο οποίος έπασχε από άσθμα, παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2011, όταν το αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο αποδέχθηκε το αίτημα απελευθέρωσής του.

Στηριζόμενος κυρίως στο άρθρο 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης), ο Α.Υ. παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησης στις εγκαταστάσεις του συνοριακού σταθμού Τυχερού, ενώ στηριζόμενος στα άρθρα 3 και 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής), κατήγγειλε τις ελλείψεις στο σύστημα των αρχών για την αξιολόγηση της αίτησης ασύλου του, οι οποίες τον εξέθεσαν σε κίνδυνο απέλασης στην Τουρκία και, στη συνέχεια, στο Ιράκ, όπου θα μπορούσε να υποστεί βασανιστήρια.

Το ΕΔΔΑ δικαίωσε τον Α.Υ., επιδικάζοντάς του το πόσο των 6.500 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση στα γαλλικά, εδώ.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send