logo-print

Ευρωκοινοβούλιο: 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα ζουν στο όριο της φτώχειας (Γράφημα)

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ήτοι 27,7% του συνόλου), αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

20/11/2015

29/01/2018

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πλαίσια της συζήτησης μίας έκθεσης, με την οποία ζητά από τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 36,7%.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, πρέπει να διασφαλίζεται σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση, την αναψυχή και την ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, στην Ευρώπη τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat για το 2014, περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 ετών), αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 27,7% όλων των παιδιών στην ΕΕ των 28 κρατών μελών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη UNICEF, το πρόβλημα του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών αυξάνεται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Εσθονία και την Ιταλία, όπου το ποσοστό των παιδιών που οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα θρέψουν με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα έχει διπλασιαστεί από το 2008.

Οι διαστάσεις του προβλήματος

Όπως επισημαίνει η εισηγήτρια της έκθεσης, Cristina Zuber, η φτώχεια δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων.

Εκτός από την αδυναμία να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των παιδιών, όπως είναι η τροφή, τα ρούχα και η στέγη, η φτώχεια συνδέεται επίσης και με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την έλλειψη πρόσβασης στην ποιοτική υγεία και την εκπαίδευση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα παιδιά που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικά οι μόνες μητέρες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητήσει την έκθεση την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: europarl.europa.eu

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24