logo-print

Η μη ανανέωση σύμβασης εργασίας δημοσίας υπαλλήλου επειδή φορούσε μαντίλα είναι σύμφωνη με την ΕΣΔΑ

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για Γαλλίδα δημόσια υπάλληλο

28/11/2015

16/11/2017

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η μη ανανέωση σύμβασης εργασίας δημόσιου υπαλλήλου εξαιτίας της άρνησής της να μη φοράει μαντίλα στο χώρο εργασίας της, δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2000, όταν η σύμβαση της μουσουλμάνας κοινωνικής λειτουργού Christiane Ebrahimian, η οποία εργαζόταν στο ψυχιατρικό τμήμα γαλλικού νοσοκομείου, δεν ανανεώθηκε, εξαιτίας της άρνησής της να συμμορφωθεί με την παραπάνω απαγόρευση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστήριξε ότι η απαγόρευση δεν παραβιάζει την ελευθερία της θρησκείας (άρθρο 9 της ΕΣΔΑ), σε μια χώρα όπου ο διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους και η αυστηρή θρησκευτική ουδετερότητα κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.

Όπως επεσήμανε το δικαστήριο, η θρησκευτική ελευθερία δε σημαίνει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις στο χώρο εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Γαλλίας να απαγορεύσει τα "εμφανή" θρησκευτικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένης της μαντίλας το 2004, οδήγησε σε μερική ρήξη με τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη μόνο στη γαλλική γλώσσα, εδώ.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send