logo-print

Προχωράει η δημιουργία κυκλικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κάθε Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει 14 τόνους πρώτων υλών και παράγει πέντε τόνους αποβλήτων ετησίως

07/12/2015

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Σχέδιο δράσης και νέες νομοθετικές προτάσεις για τη δημιουργία κυκλικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με κάθε Ευρωπαίο πολίτη να καταναλώνει 14 τόνους πρώτων υλών και να παράγει πέντε τόνους αποβλήτων ετησίως,η δημιουργία κυκλικής οικονομίας, όπου τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα για να έχουν περισσότερες από μία ζωές, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μια κυκλική οικονομία, σε αντίθεση με την οικονομία που βασίζεται στο «πάρε-κάνε-κατανάλωσε-πέταξε», ο κύκλος ζωής των προϊόντων επεκτείνεται γιατί υπάρχει καλύτερος οικολογικός σχεδιασμό, που καθιστά ευκολότερη τη επισκευή, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακατασκευή παλιών προϊόντων.

Παράλληλα, βοηθά στην βελτίωση της ανθεκτικότητας των προϊόντων, στην καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ προωθεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε χρηματοδοτική μίσθωση και ανταλλαγή, οι καταναλωτές γίνονται πια χρήστες.

Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε στις 9 Ιουλίου, ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει μέχρι το τέλος του 2015, πρόταση για αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων στην ΕΕ κατά 30% σε σύγκριση με το 2014, μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ, σχεδόν κατά 1% και να δημιουργήσει 2.000.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο europarl.europa.eu

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send