logo-print

Τα ανθρώπινα δικαιώματα εμπόδιο για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ

Η χώρα έχει να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να καταφέρει να πληροί τα κριτήρια προσχώρησης, ειδικά όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης του Τύπου

04/01/2016

29/01/2018

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γερμανίας, Christoph Strässer, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η χώρα έχει να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να καταφέρει να πληροί τα κριτήρια προσχώρησης, ειδικά όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης του Τύπου και όσων έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις, σύμφωνα με τον Γερμανό Επίτροπο.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΕΕ ενέκρινε ένα πακέτο τριών δισεκατομμυρίων, που θα δοθεί στη Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παράλληλα με την επανεκκίνηση της συζήτησης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επίσης, η ΕΕ εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο μία έκθεση στην οποία κατέκρινε τη Τουρκία για καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διοίκηση, τονίζοντας παράλληλα πως η υιοθέτηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων στα πρότυπα της ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η προσφυγική κρίση και ο περιορισμός της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.

Η Τουρκία απέρριψε την έκθεση υποστηρίζοντας ότι ήταν άδικη και υπερβολική χωρίς να αντικατοπτρίζει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει η Τουρκία σε αυτούς τους τομείς.

Πηγή: jurist.org

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση