logo-print

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον έλεγχο των όπλων στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου

Οι σημερινοί κανόνες ισχύουν από το 1991 και η τελευταία ανανέωσή τους έγινε το 2008

21/03/2016

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Σε ακρόαση  που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ευρωβουλευτές και ειδικοί συζήτησαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο των όπλων σε όλη την ΕΕ, οι οποίες υποβλήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο, έχοντας ως στόχο την ύπαρξη μεγαλύτερου ελέγχου προκειμένου να μην καταλήγουν τα όπλα σε λάθος χέρια.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ, οι οποίοι ισχύουν από το 1991 και η τελευταία ανανέωσή τους έγινε το 2008, απαγορεύεται γενικώς η χρήση αυτόματων πυροβόλων, για τα ημι-αυτόματα όπλα απαιτείται άδεια, ενώ για άλλου τύπου όπλα, όπως για παράδειγμα η καραμπίνα, απαιτείται από τον ιδιοκτήτη να δηλωθεί το όπλο.

Η Κομισιόν προτείνει οι νέοι κανόνες να ισχύουν για τους συλλέκτες και για τα μουσεία, ώστε οι πρώτοι να είναι υποχρεωμένοι να έχουν τις απαιτούμενες άδειες, και τα δεύτερα να μπορούν να εκθέτουν μόνο αυτόματα απενεργοποιημένα όπλα.

Διαβάστε επίσης: Αυστηρότεροι έλεγχοι σχετικά με την κατοχή πυροβόλων όπλων στην ΕΕ

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Royal Armouries, στη Βρετανία, Edward Impey, η απενεργοποίηση πυροβόλων όπλων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα μουσεία, δεδομένου ότι αν απενεργοποιηθούν διατρέχουν το κίνδυνο να καταστραφούν, καθώς θα ήταν σαν την αφαίρεση του κινητήρα ενός ιστορικού αυτοκινήτου.

Μία άλλη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι τα πυροβόλα όπλα πρέπει να καταγράφονται σε εθνικά μητρώα, μέχρι να καταστραφούν, σε αντίθεση με την ισχύουσα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα όπλα συμπεριλαμβάνονται στις λίστες μόνο για 20 χρόνια, καθώς ειδικοί υποστηρίζουν ότι 20 χρόνια είναι πολύ λίγα, δεδομένου ότι, για παράδειγμα, στην επίθεση στο Παρίσι χρησιμοποιήθηκαν όπλα από διαφορετικές περιόδους, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία.

Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται επίσης η επισήμανση των πυροβόλων, αλλά και η δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για την πώλησή τους στο διαδίκτυο.

Η έκθεση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς στο τέλος Ιουνίου, ενώ η πρώτη ανάγνωση στην ολομέλεια αναμένεται το φθινόπωρο.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ