logo-print

#TTIPLEAK: Η Greenpeace δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα από τις διαπραγματεύεσεις για την TTIP

Έντονες ανησυχίες προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τις υπερεξουσίες των επιχειρήσεων και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

02/05/2016

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα το μεσημέρι από το Ολλανδικό γραφείο της Greenpeace έγγραφα των διαπραγματεύσεων της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων, ευρύτερα γνωστή ως TTIP.

Η Greenpeace δεν έχει στην κατοχή της το πλήρες κείμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α για την TTIP, ωστόσο τα 13 κεφάλαια που διέρρευσαν καταδεικνύουν ότι η ανθρώπινη υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος θα υπονομευθούν σοβαρά αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ως έχουν.

Σύμφωνα με την Greenpeace, τα τέσσερα σημεία που προκαλούν σοβαρότατες ανησυχίες είναι:

  • Διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας που ίσχυαν επί μακρόν, φαίνεται να έχουν καταργηθεί
  • Η προστασία του κλίματος θα είναι πιο δυσχερής υπό την TTIP
  • Το τέλος της αρχής της προφύλαξης
  • Ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις

Συγκεκριμένα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι κανονισμοί της ΕΕ για τα χημικά, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές διαδικασίες για την κατάργηση των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών από την αγορά, θα αποδυναμωθούν.

Παράλληλα, στο κεφάλαιο για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας, οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των Η.Π.Α αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας», δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα.

Άλλες ανησυχητικές διατάξεις θα επιτρέψουν σε εταιρίες και άλλους φορείς να έχουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ρυθμιστή / νομοθέτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, σε περίπτωση διαφωνίας, θα επιτρέψουν στο προσφεύγον συμβαλλόμενο μέρος να επιλέξει το forum για την επίλυση της διαφοράς (“forum shopping”), κάτι που αναμφίβολα θα βοηθήσει τον ενάγοντα να εξαφαλίσει το καλύτερο για αυτόν αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, για την επίτευξη συμφωνίας, οι συνομιλίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αδιέξοδο, καθώς είναι αδύνατο να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις σε ορισμένους τομείς.

Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP πραγματοποιούνται με απόλυτη μυστικότητα και “πίσω από κλειστές πόρτες”, προκειμένου να αποτραπούν αθέμιτες επιρροές από τρίτα μέρη, ωστόσο, όπως έχει πολλάκις επισημανθεί, η συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην υπάρχει ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν μπορείτε να βρείτε εδώ και ένα σύντομο ενημερωτικό δελτίο από την Greenpeace εδώ.

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ