logo-print

Υιοθεσίες και διασυνοριακές υποθέσεις γονικής επιμέλειας στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου

Τη δημιουργία ειδικών τμημάτων εντός ευρωπαϊκών οικογενειακών δικαστηρίων προκειμένου να εξασφαλίζεται η ταχύτερη επεξεργασία των διακρατικών υποθέσεων εισηγούνται ευρωβουλευτές

03/05/2016

16/11/2017

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ σε νομικές διαδικασίες, όπως οι διασυνοριακές υποθέσεις γονικής επιμέλειας και οι αποφάσεις υιοθεσίας, τόνισε με ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως επισημάνθηκε στη σχετική συζήτηση, η αδυναμία συνεργασίας των κρατών-μελών οδηγεί σε μειωμένη προστασία για τα εμπλεκόμενα παιδιά, με εκατοντάδες σχετικές περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί στα αρμόδια όργανα.

Στο ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές συνιστούν το κλείσιμο όλων των νομικών κενών στον κανονισμό των Βρυξελλών ΙΙ για το οικογενειακό δίκαιο, εν όψει της επικείμενης αναθεώρησής του.

Διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών στις νομικές διαδικασίες

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη να ορίσουν ειδικά τμήματα εντός των οικογενειακών δικαστηρίων ή φορείς διασυνοριακής διαμεσολάβησης που θα ασχολούνται με διασυνοριακές υποθέσεις που αφορούν παιδιά στην ΕΕ.

Οι υποθέσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων, από την καταναγκαστική μεταφορά παιδιών σε άλλο κράτος μέλος μέχρι τις απαγωγές παιδιών από τους γονείς και τις διαφωνίες για περιπτώσεις κηδεμονίας στα εθνικά δικαστήρια με τη συμμετοχή γονέων από διαφορετικές εθνικότητες.

Τα αδέλφια πρέπει να μένουν μαζί

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εισαγάγουν κανόνες για την αυτόματη αναγνώριση εγχώριων αποφάσεων υιοθεσίας που έχουν εκδοθεί σε άλλα κράτη μέλη.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «είναι σημαντικό να προσφέρεται στα παιδιά που βρίσκονται σε οποιοδήποτε καθεστώς μέριμνας ή υιοθεσίας η τοποθέτηση που προσφέρει στο παιδί τις περισσότερες ευκαιρίες να διατηρήσει δεσμούς με το πολιτιστικό του υπόβαθρο και να μάθε και να χρησιμοποιεί τη μητρική γλώσσα του».

Παράλληλα, ζητείται από τις αρχές των κρατών μελών που συμμετέχουν σε διαδικασίες φροντίδας παιδιών να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χωρίζονται τα αδέλφια σε περιπτώσεις αναγκαστικής τοποθέτησης.

Ολόκληρο το ψήφισμα μπορείτε να δείτε εδώ.

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
send