logo-print

Τέλος και επίσημα στην εκτύπωση των χαρτονομισμάτων 500 ευρώ

Τι αναφέρει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

04/05/2016

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε και επισήμως να διακόψει την παραγωγή και την έκδοση των τραπεζογραμματίων 500 ευρώ.

Όπως επισημαίνει στην επίσημη ανακοίνωση της η ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ «θα παραμείνουν αποδεκτό μέσο πληρωμών και θα διατηρήσουν για πάντα την αξία τους».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οδηγήθηκε στη λήψη της απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης: Διευκρινίσεις της Ένωσης Τραπεζών για τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Η έκδοση των «500ευρων» θα διακοπεί γύρω από το τέλος του 2018, οπότε αναμένεται να εισαχθούν και τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ της σειράς Europa.

Ως προς το διεθνή ρόλο του ευρώ και την ευρεία εμπιστοσύνη στα χαρτονομίσματά του, η ΕΚΤ αναφέρει ότι το χαρτονόμισμα 500 εξακολουθεί να αποτελεί νόμιμο μέσο πληρωμών και αποταμίευσης.

«Τα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ, όπως και τα άλλα τραπεζογραμμάτια ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο