logo-print

ΗΠΑ: Ύποπτος για παιδική πορνογραφία κρατείται επ' αόριστον επειδή αρνείται να αποκρυπτογραφήσει σκληρούς δίσκους

Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι η εντολή για παροχή πρόσβασης στο σκληρό δίσκο παραβιάζει την αρχή της μη αυτοενοχοποίησης

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ένας άνδρας στη Φιλαδέλφεια, ύποπτος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, κρατείται εδώ και εφτά μήνες στη φυλακή, μετά από την άρνησή του να συμμορφωθεί με εντολή δικαστηρίου να αποκρυπτογραφήσει δύο προστατευμένους με κωδικό σκληρούς δίσκους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ύποπτος δεν έχει καταδικαστεί ακόμα για εγκλήματα παιδικής πορνογραφίας, αλλά παραμένει φυλακισμένος επειδή αρνείται να ξεκλειδώσει τους δύο σκληρούς δίσκους, ενώ δεν πρόκειται να αποφυλακιστεί μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως με την εντολή του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το Arstechnica, η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλη μια περίπτωση που αποδεικνύει την συστηματική προσπάθεια των αρχών των Η.Π.Α. να αποκτήσουν τρόπο πρόσβασης σε κρυπτογραφημένα δεδομένα, βασιζόμενες μάλιστα στον ίδιο νόμο, τον οποίο είχε επικαλεστεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα κινητά της Apple στη γνωστή υπόθεση.

Ο δικηγόρος του θύματος υποστηρίζει ότι η επ’ αόριστον φυλάκισή του αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματά του, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα καταδίκη του για τέλεση του εγκλήματος, ενώ έχει διάγει έντιμο πρότερο βίο, προσθέτοντας ότι η εντολή για παροχή πρόσβασης στο σκληρό δίσκο παραβιάζει την αρχή της μη αυτοενοχοποίησης.

Πηγή: arstechnica.com

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ