logo-print

Oracle v. Google: Η (δύσκολη) διαδικασία επιλογής ενόρκων σε μία υπόθεση δισεκατομμυρίων

Η δυσκολία του να βρεθεί ένορκος που δε χρησιμοποιεί προϊόντα της Google και η εξαίρεση του μόνου υποψηφίου ενόρκου που είχε άμεση εμπειρία με υπολογιστές και τον όρο «δίκαιη χρήση»

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της Oracle κατά της Google για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και το λογισμικό Android, φαίνεται πως είναι η επιλογή των ενόρκων.

Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα, θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς, αν κερδίσει η Oracle, η Google θα υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση δισεκατομμυρίων.

Διαβάστε επίσης: Oracle εναντίον Google: Όλες οι εκδόσεις του Android παραβιάζουν τα copyright επί της Java

Η διαμόρφωση του πίνακα ενόρκων ολοκληρώθηκε μετά από ώρες επιλογής από τους δικηγόρους των δύο πλευρών, αρχικά μέσα από μια λίστα που περιείχε πληροφορίες όπως ονόματα, πόλη διαμονής, εκπαιδευτικό υπόβαθρο και την οικογενειακή κατάσταση και στη συνέχεια κάνοντας πιο ειδικές ερωτήσεις.

Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι ένορκοι δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει προϊόντα της Google, αλλά υποστήριξαν ότι αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την κρίση τους, ενώ πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν τηλέφωνο με λογισμικό Android.

Παράλληλα, μόνο ένας υποψήφιος ένορκος, που εργάζεται ως υπεύθυνος δικτύου, είχε άμεση εμπειρία με υπολογιστές, και, το κυριότερο, ήταν ο μόνος που ήταν εξοικειωμένος με τον όρο «δίκαιη χρήση», γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση της Google, η οποία βασίζει την υπερασπιστική της γραμμή στον κανόνα αυτό.

Η θέση της Google έγινε ακόμα πιο δύσκολη, καθώς, δεδομένου ότι κάθε πλευρά είχε δικαίωμα να ζητήσει την εξαίρεση έως τριών ενόρκων, η Oracle ζήτησε την εξαίρεση του προαναφερθέντος.

Αντίστοιχα, η Google ζήτησε την εξαίρεση ενός ενόρκου που δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την ιδέα του ελεύθερου λογισμικού.

Μεγάλος αριθμός ενόρκων εξαιρέθηκε αυτόματα, επειδή οι ίδιοι ή κάποιος συγγενής τους είχε μετοχές κάποιας εκ των δύο εταιριών, επειδή ο σύζυγός μιας γυναίκας προσπαθούσε να πουλήσει μια πατέντα και στις δύο εταιρίες, ενώ πολλοί υποψήφιοι ζήτησαν την εξαίρεση του επειδή δεν πίστευαν ότι θα είναι αμερόληπτοι ή ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν την έρευνα της υπόθεσης διαδικτυακά, κάτι το οποίο απαγορεύεται.

Τέλος, ένας υποψήφιος ένορκος εξαιρέθηκε επειδή μοίραζε φυλλάδια της Εκκλησίας του κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και, όταν ενημερώθηκε ότι δεν επιτρέπεται ο προσηλυτισμός κατά τη διάρκεια της δίκης, απάντησε ότι υπηρετεί μια ανώτερη αρχή, που είναι ανώτερη από τον δικαστή.

Πηγή: arstechnica.com

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send