logo-print

Σημαντική νίκη της Google στην υπόθεση κατά της Oracle

Η χρήση τεχνολογιών Java για τη δημιουργία του Android προστατεύεται από τη δίκαιη χρήση της αμερικανικής νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Σε ομόφωνη απόφαση υπέρ της Google κατέληξαν οι ένορκοι στην πολύκροτη υπόθεση Oracle κατά Google στις Η.Π.Α..

Συγκεκριμένα, οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η χρήση εκ μέρους της Google των ονομάτων από 37 πακέτα Java (Java packages) και περίπου 11.000 γραμμών declaring code στο λογισμικό Android, δεν αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Oracle, καθώς αποτελούν δίκαιη χρήση (fair use).

Η Oracle υποστηρίζει ότι η Google κατάφερε να αναπτύξει γρήγορα το λογισμικό Android, επειδή αντέγραψε παράνομα βασικά στοιχεία της πλατφόρμας Java.

Διαβάστε επίσης: Oracle v. Google: Η (δύσκολη) διαδικασία επιλογής ενόρκων σε μία υπόθεση δισεκατομμυρίων

Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Electronic Frontier Foundation, το οποίο υποστηρίζει ότι οι κανόνες του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που υπονομεύει την καινοτομία.

Σημειώνεται ότι η παρούσα απόφαση εκδόθηκε έπειτα από την απόφαση Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου να ανατρέψει την αρχική απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι ένα API (Application Programming Interface - Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών) δεν μπορεί να προστατευθεί με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Oracle ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία θα επιστρέψει στο Εφετείο που μπορεί να αποφασίσει εκ νέου σχετικά με το αίτημα της Oracle για αποζημίωση ύψους 9 δις δολαρίων.

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ