logo-print

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

"Μια Γέφυρα Επικοινωνίας"

28/11/2024

28/11/2024

Οι οικογενειακές σχέσεις είναι σαν τον ιστό μιας αράχνης: ευαίσθητες, σύνθετες και περίπλοκες. Ακόμα και στις πιο αγαπημένες οικογένειες, οι εντάσεις και οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Εκεί που κάποτε υπήρχε ηρεμία και κατανόηση, μπορεί ξαφνικά να δημιουργηθεί απόσταση και παρεξήγηση, και μη μπορώντας το ζευγάρι  να λύσει τις διαφορές του ο χωρισμός να  φαίνεται ως η μοναδική καλύτερη λύση. Τα συναισθήματα είναι έντονα, πίκρες του παρελθόντος θολώνουν το παρόν και το μέλλον, και οι διαφωνίες μοιάζουν ανυπέρβλητες. 

Όμως, για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν, υπάρχει ένας δρόμος που επιτρέπει μια πιο ήρεμη και πολιτισμένη διαδικασία, μια διαδικασία που τα βοηθά να επιλύσουν θέματα όπως η επιμέλεια των παιδιών τους, τα οικονομικά τους, η διατροφή των παιδιών, ή άλλες λεπτομέρειες του χωρισμού, με κατανόηση και σεβασμό και χωρίς τις αντιπαραθέσεις μιας δικαστικής διαμάχης.

Αυτή η διαδικασία είναι η οικογενειακή διαμεσολάβηση. Η οικογενειακή διαμεσολάβηση γίνεται το εργαλείο που μας επιτρέπει να ξαναβρούμε τη γέφυρα προς την επίλυση. 

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι οικογένειες μπορούν να βρουν λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις, με κατανόηση και σεβασμό προς όλους.

Είναι μια διαδικασία που είναι νέα και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα και όλοι εμείς οι Διαπιστευμένοι Οικογενειακοί Διαμεσολαβητές προσπαθούμε να την επικοινωνήσουμε όσο περισσότερο γίνεται, γιατί έχουμε δει στην πράξη ότι λειτουργεί.

(Ο Διαμεσολαβητής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Ειδικό Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού έχει ειδικά εκπαιδευτεί).

Εχει βοηθήσει αρκετά ότι ο νέος οικογενειακός νόμος (4800/2021), ο οποίος είναι παιδοκεντρικός κατά βάση, έχει καταστήσει υποχρεωτική την πρώτη συνάντηση  (ΥΑΣ) πριν την προσφυγή στο δικαστήριο. Επιπλέον  όλο και περισσότεροι δικαστές εκδίδουν αποφάσεις που την επιβάλουν στα ζευγάρια πριν την δικαστική οδό, πρακτική η οποία είναι σωστή, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού και τη διάσωση μιας πολιτισμένης σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι, για το καλό πάντα του παιδιού(ΜΠρΑθ.4575/2024).

Όταν τα μέρη (πατέρας και μητέρα)  και οι δικηγόροι τους, οι νομικοί παραστάτες, όπως τους αποκαλούμε στη διαμεσολάβηση, αντιληφθούν τις δυνατότητες που προσφέρει η οικογενειακή διαμεσολάβηση  την αποδέχονται και την υποστηρίζουν. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι υπάρχει άρνηση και απροθυμία εκ μέρους μεγάλης μερίδας δικηγόρων να την διερευνήσουν ως μια από τις επιλογές που προσφέρει  πλέον και το δικό μας νομικό μας σύστημα και να την προτείνουν με ευσυνειδησία στον πελάτη τους.

Τι είναι τελικά η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση;

Πρόκειται για μια φιλική διαδικασία που επιτρέπει στα μέλη μιας οικογένειας να επιλύσουν τις διαφορές τους με έναν δομημένο και πολιτισμένο τρόπο. Με τη βοήθεια ενός ουδέτερου τρίτου, ειδικά εκπαιδευμένου προσώπου, του διαμεσολαβητή, οι οικογένειες μπορούν να συζητήσουν τα ζητήματά τους ανοιχτά, αλλά με εχεμύθεια, χωρίς την έκθεση των δικαστικών αιθουσών, με ασφάλεια, χωρίς φόβο και πίεση. 

Η διαμεσολάβηση δεν είναι μια δικαστική μάχη. Είναι, στην πραγματικότητα, το αντίθετο. Στόχος της είναι να βρεθεί μια λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, προωθώντας τον διάλογο και τη συνεργασία. 

Σε μια περίοδο όπου τα συναισθήματα μπορεί να είναι έντονα και οι σχέσεις να κλονίζονται, η διαμεσολάβηση λειτουργεί σαν ένα «διάλειμμα» από την αντιπαράθεση. 

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Μια από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις είναι ότι η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι απλώς ένας «εύκολος τρόπος» να αποφύγεις τις δικαστικές αίθουσες. Στην πραγματικότητα, είναι πολλά παραπάνω. Πρόκειται για έναν τρόπο να ξαναβρούμε την επικοινωνία με τους ανθρώπους που είναι πιο σημαντικοί για εμάς. Με τους ανθρώπους που κάποτε αγαπήσαμε  και μοιραστήκαμε τη ζωή μας, με τους ανθρώπους που είναι και θα παραμείνουν για πάντα οι πατεράδες ή οι μητέρες των παιδιών μας. Είναι ένα είδος «επαναπροσανατολισμού» που μπορεί να μειώσει την ένταση και να επιτρέψει μια πιο λογική και αποτελεσματική προσέγγιση, γιατί βοηθά τα μέλη της οικογένειας να εστιάσουν στο πρόβλημα και όχι στο ποιος φταίει. 

Η Δύναμη του Διαλόγου

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης είναι η αίσθηση του ελέγχου που προσφέρει. Ενώ στα δικαστήρια το αποτέλεσμα συχνά εξαρτάται από την απόφαση ενός δικαστή, στη διαμεσολάβηση οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είναι οι πρωταγωνιστές και έχουν τον τελευταίο λόγο. Μπορούν να συζητήσουν ελεύθερα, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να συμβιβαστούν. Ο διαμεσολαβητής δεν επιβάλλει λύσεις. Είναι εκεί για να καθοδηγεί και να ενθαρρύνει την επικοινωνία, με στόχο μια κοινή, ικανοποιητική απόφαση.

Φανταστείτε έναν ήρεμο χώρο, όπου μπορείτε να καθίσετε με ηρεμία και να μιλήσετε για τα ζητήματά σας, χωρίς την πίεση ή την αγωνία μιας δικαστικής διαμάχης. Στην οικογενειακή διαμεσολάβηση, δεν υπάρχει «κερδίζω» ή «χάνω».

Υπάρχει μόνο το «βρίσκω λύση».

Για ποιόν είναι η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση;

Η διαμεσολάβηση δεν είναι πανάκεια και δεν είναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση. Ωστόσο, μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση και επιθυμούν να διατηρήσουν σχέσεις με τους άλλους. Είναι ιδανική για γονείς που θέλουν να επιλύσουν θέματα επιμέλειας χωρίς να τραυματίσουν περισσότερο τα παιδιά τους, για ζευγάρια που επιθυμούν έναν φιλικό χωρισμό ή για οικογένειες που έχουν διαφορές σε οικονομικά ζητήματα.

Είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμη για τα ζευγάρια που, παρά τις διαφορές τους, θέλουν να αποφύγουν τη μακρά και δαπανηρή δικαστική διαδικασία. Ακόμη και αν δεν επιλυθούν όλα τα ζητήματα, η διαμεσολάβηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συγκρούσεων και στην εξομάλυνση των εντάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις ή συμφωνίες.

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση: Μια Νέα Αρχή

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση δεν υπόσχεται ότι όλα θα γίνουν μαγικά τέλεια. Δεν είναι ένα μαγικό ραβδάκι που θα εξαφανίσει όλα τα προβλήματα. Είναι, όμως, ένα δυνατό εργαλείο για την επίλυση συγκρούσεων με σεβασμό και κατανόηση. Αφορά την επανεκκίνηση μιας σχέσης, την αναζήτηση λύσεων και την προστασία του σημαντικότερου κεφαλαίου της ζωής μας, της οικογένειας και των παιδιών μας !

Αν η οικογένεια είναι το καταφύγιο μας, τότε η διαμεσολάβηση είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί εκεί ξανά, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε αυτό που έχει πραγματική αξία. 

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, μπορεί να μην αλλάξουν μόνο οι σχέσεις μας, αλλά και ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας.

Βίκυ Λαδάκη

 

​​

 

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21