86χρονη κατηγορείται για παράνομο downloading video game στον Καναδά
Λάθη που δεν μπορούν να αποκλειστούν όταν η διεύθυνση IP χρησιμοποιείται για να ταυτοποιηθούν χρήστες του διαδικτύου
Η ταυτοποίηση, μέσω της διεύθυνσης IP, χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτελεί ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει κατά καιρούς συζητήσεις σε πολλές χώρες.
Το ζήτημα έρχεται και πάλι στη διεθνή επικαιρότητα, με αφορμή μία 86χρονη γυναίκα στον Καναδά, η οποία απειλήθηκε με πρόστιμο 5.000 δολαρίων για παράνομη λήψη (downloading) ενός video game μέσω torrent.
Διαβάστε επίσης: Οι δυναμικές διευθύνσεις IP αποτελούν προσωπικά δεδομένα κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η 86χρονη Christine McMillan έλαβε πριν λίγες μέρες μία ειδοποίηση από έναν οργανισμό κατά της πειρατείας, με την οποία κατηγορήθηκε ότι απέκτησε παράνομα ένα αντίτυπο του παιχνιδιού Metro 2033.
Η ειδοποίηση αυτή ήταν μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες, οι οποίες αποστέλλονται σε χρήστες διαδικτύου που κατηγορούνται για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη αλλαγή στη σχετική νομοθεσία του Καναδά, έχει καταστεί υποχρεωτική η διαβίβαση προειδοποιήσεων ή προτάσεων συμβιβασμού από τους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας προς χρήστες του διαδικτύου, μέσω των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (ISP).
Όπως αναφέρει το torrentfreak, η συγκεκριμένη τροποποίηση έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε καταχρηστικές συμπεριφορές εκ μέρους των δικαιούχων.
Διαβάστε επίσης: Δικαστήριο ΕΕ: Οι καταστηματάρχες υποχρεούνται να προστατεύουν με κωδικό το δωρεάν Wi-Fi που προσφέρουν
Οι οργανισμοί κατά της πειρατείας, όμως, θα πρέπει να είναι μάλλον ικανοποιημένοι, καθώς μέσα σε μόλις ένα χρόνο οι διακανονισμοί έχουν αποφέρει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια για τους κατόχους των δικαιωμάτων.
Σφάλματα, ωστόσο, όπως αυτό με την 86χρονη γυναίκα δεν είναι σπάνια, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σε αρκετές χώρες η ταυτοποίηση χρηστών μέσω διευθύνσεων IP δεν κρίνεται επαρκής.