logo-print

Ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ Europol και 8 τρίτων χωρών

Διαπραγματεύσεις με Ιορδανία, Τουρκία, Ισραήλ, Τυνησία, Μαρόκο, Λίβανο, Αίγυπτο και Αλγερία

09/07/2018

09/07/2018

  • Επίκειται έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Europol  και 8 κρατών μη μελών της ΕΕ σχετικά με ανταλλαγές προσωπικών δεδομένων
  • Στόχος είναι η αποτροπή και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
  • Οι ευρωβουλευτές ζητούν σαφείς εγγυήσεις για τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες

Ειδικότερα, την Τέταρτη, 4 Ιουλίου 2018, τα μέλη του ΕΚ κλήθηκαν να ψηφίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν επί των διαπραγματεύσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν με την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Τυνησία, το Μαρόκο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Αλγερία αναφορικά με τις ανταλλαγές δεδομένων με την Europol.

Ο στόχος της ενίσχυσης της εν λόγω συνεργασίας είναι η αποτροπή και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την μεταναστευτική κρίση, όπως η παροχή βοήθειας στην παράτυπη μετανάστευση και στην ανθρώπινη δουλεμπορία.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) υπογράμμισαν την ανάγκη θέσης εγγυήσεων για τα προσωπικά δεδομένα ενόψει των συνομιλιών με τα οκτώ κράτη μη μέλη της ΕΕ με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με την Europol.

Εκτίμηση αντιτύπου

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, μια εκτίμηση αντίκτυπου σε βάθος είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση των κινδύνων που ενέχουν οι προτεινόμενες ανταλλαγές προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, είναι αναγκαίες σαφείς εγγυήσεις όχι μόνο για την προστασία των δεδομένων, αλλά και για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, λόγω των διαφορετικών εννόμων τάξεων,  των κοινωνικών χαρακτηριστικών και των πολιτισμικών υποβάθρων αυτών των οκτώ χωρών σε σχέση με την ΕΕ.

Διασφάλιση ισότιμης προστασίας

Τα σχετικά ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ για την ανταλλαγή δεδομένων με κάθε μία από τις οκτώ χώρες καταλήγουν ότι στην περίπτωση που οι συμφωνίες δεν παρέχουν ένα ισότιμο επίπεδο προστασίας με αυτό που προβλέπει το δίκαιο της ΕΕ, τότε δεν θα πρέπει να επικυρωθούν.

Δήλωση

Ο Πρόεδρος και εισηγητής των ψηφισμάτων στην Επιτροπή των Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ Claude Moraes (Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ΗΒ) δήλωσε: «Σήμερα, στέλνουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στο Συμβούλιο και την Επιτροπή, αλλά και στις ενδιαφερόμενες χώρες, σχετικά με το ποιά θα πρέπει να είναι τα όρια και οι κατευθυντήριες αρχές κατά τη διάρκεια των επερχόμενων διαπραγματεύσεων. Θέσαμε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων της περαιτέρω επεξεργασίας, της περιόδου διατήρησης των δεδομένων, της αρχής της ειδικότητας, καθώς και της απαγόρευσης ανταλλαγής δεδομένων σε περίπτωση κινδύνου σκληρής ή απάνθρωπης συμπεριφοράς. Δηλώνουμε ότι δεν είναι δυνατή η αποδυνάμωση του επιπέδου προστασίας που παρέχει το ενωσιακό δίκαιο, άμεσα ή έμμεσα, και καλούμε για την προάσπιση των ευρωπαϊκών προτύπων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λογοδοσίας.»

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» στην Επιτροπή για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της ΕΕ. Το ΕΚ θα πρέπει να εγκρίνει τις συμφωνίες μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, αλλά πριν από την επικύρωσή τους.

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.