logo-print

Bitcoin: Συλλήψεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

Ανώτατο διοικητικό στέλεχος εταιρείας σχετιζόμενης με το Bitcoin κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στο "Silk Road".

Συγκεκριμένα, ο Charlie Shrem, γενικός διευθυντής της startup εταιρείας BitInstant, και ο Robert M. Faiella, συνεργάτης της ίδιας εταιρείας, συνελήφθησαν τη Δευτέρα για ξέπλυμα χρήματος και διαχείριση παράνομης εταιρείας μεταφοράς χρήματος, κατηγορίες που μπορούν να επιφέρουν κάθειρξη έως και 25 χρόνων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο 52χρονος Faiella και ο 24χρονος Shrem, κατηγορούνται για την πώληση Bitcoins αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε άτομα που επιχειρούσαν να αγοράσουν και να πουλήσουν ναρκωτικά μέσω της ιστοσελίδας για μαύρη αγορά "Silk Road".

Η BitInstant είναι μια startup εταιρεία για την ανταλλαγή bitcoin που έχει βασικούς επενδυτές τους δίδυμους αδερφούς Winklevoss (γνωστούς για τη δικαστική τους διαμάχη με τον ιδρυτή του Facebook, Marc Zuchenberg), οι οποίοι επένδυσαν στην εταιρεία 1.5 εκατομμύριο δολάρια την περασμένη χρονιά. Η ιστοσελίδα της BitInstant τέθηκε εκτός λειτουργίας το πρωί της Δευτέρας και είναι ακόμα και σήμερα εκτός λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Shrem είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bitcoin (Bitcoin Foundation) και μόλις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν βασικός ομιλητής σε συνέδριο για το Bitcoin που διεξήχθη στο Μαϊάμι.

"Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα αποτελούν κομμάτι της δέσμευσής μας για την αναγνώριση όλων όσων προωθούν την αγορά και πώληση παράνομων φαρμάκων και ναρκωτικών ανά τον κόσμο" είπε ο James J. Hunt του Οργανισμού Φαρμάκων των ΗΠΑ (DEA, Drug Enforcement Administration) στο δελτίο τύπου. "Οι δύο εναγόμενοι κατηγορούνται πως εν γνώσει τους διευκόλυναν και συνέβαλαν σε ανώνυμες πωλήσεις φαρμάκων(/ναρκωτικών) αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη στην πορεία".

Το "Silk Road" ήταν μια διαδικτυακή μαύρη αγορά όπου διεξάγονταν ανώνυμες αγοραπωλησίες παράνομων αγαθών όπως ναρκωτικών και όπλων. Η ιστοσελίδα που άρχισε να λειτουργεί το 2011, ήταν γνωστή ανάμεσα στους χρήστες του διαδικτύου ως "το Amazon των παράνομων φαρμάκων" και "το Ebay των ναρκωτικών", καθώς σύμφωνα με στατιστικά, το 70% των προϊόντων που πωλούνταν μέσω αυτής ήταν ναρκωτικά και παράνομα φάρμακα (π.χ. ηρωίνη, LSD και ινδική κάνναβη).

Το FBI έκλεισε το "Silk Road" τον περασμένο Οκτώβριο και κατάσχεσε bitcoins αξίας περίπου 3.6 εκατομμυρίων δολλαρίων. Από τότε οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα κατασχεθέντα αρχεία του "Silk Road" για να εντοπίσουν όσους ήταν αναμεμειγμένοι σε παράνομες δραστηριότητες. Από τέτοιες πληροφορίες οδηγήθηκαν και στους Shrem και Faiella.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Faiella διαχειριζόταν μια υπόγεια επιχείρηση ανταλλαγής Bitcoin στο "Silk Road". Όταν δεχόταν "παραγγελίες" για Bitcoins, τις εκτελούσε μέσω του BitInstant και μετά τις πωλούσε σε χρήστες του "Silk Road" για να βγάλει κέρδος.

Σαν Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) και επικεφαλής του τμήματος νομικής συμμόρφωσης της BitInstant εικάζεται πως ο Shrem γνώριζε τα πάντα για τις σκιώδεις συναλλαγές του Faiella. Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ίδιος ο Shrem αγόρασε ναρκωτικά (/φάρμακα) από το Silk Road.

Στις 6 Νοεμβρίου 2013 πάντως, ξεκίνησε μια δεύτερη έκδοση του Silk Road, με την ονομασία "Silk Road 2.0", που υπόσχεται στους χρήστες του αυξημένη ασφάλεια.

Πηγή: latimes.com
Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ποινικός Κώδικας Ι