logo-print

Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα: Οι θέσεις της ΕΕ και οι αντιλήψεις των Ελλήνων

25/11/2015

29/01/2018

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Τις θέσεις και τους στόχους της ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της επίτευξης μιας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επιταχύνει την παγκόσμια μετάβαση σε οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας να διατηρηθεί κάτω από 2°C άνω των προβιομηχανικών επιπέδων, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Για την ΕΕ, η νέα συμφωνία πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές τους και θέτει ως βασικούς άξονες για μια αξιόπιστη συμφωνία:

1. τη θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου στόχου, ως ορόσημου για τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των επενδυτών και του κοινού, με τη δέσμευση για μετάβαση προς οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα·

2. την καθιέρωση μηχανισμού για την τακτική επανεξέταση και την ενίσχυση της συλλογικής φιλοδοξίας·

3. την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαφάνειας και λογοδοσίας, ώστε τα συμβαλλόμενα μέρη και οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη βεβαιότητα τήρησης των υποσχέσεων.

Οι αντιλήψεις των Ελλήνων για την κλιματική αλλαγή

Ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι ως προς τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως είναι οι Έλληνες σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, καθώς σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (87%) πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα «πολύ σοβαρό» πρόβλημα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 69%.

Παράλληλα, περίπου έξι στους δέκα (61%) δηλώνουν ότι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ΕΕ είναι οι εθνικές κυβερνήσεις, αναλογία υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλους (μέσος όρος 42%).

Τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους λένε ότι έχουν προβεί προσωπικά σε κάποια ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 89% όταν τους παρουσιάζεται ένας κατάλογος με συγκεκριμένα πρακτικά.

Σε σύγκριση με το 2013, έχει σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 7% στις προσπάθειες μείωσης των σκουπιδιών και τακτικού διαχωρισμού τους για ανακύκλωση και 9% στις προσπάθειες ελάττωσης της κατανάλωσης αντικειμένων μίας χρήσης, όποτε είναι δυνατό.

Επιπλέον, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτώμενων (62%) πιστεύουν ότι είναι «πολύ σημαντικό» η κυβέρνησή τους να θέσει στόχους για να αυξήσει την ποσότητα της ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιείται έως το 2030 (μέσος όρος ΕΕ 52%).

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία (96%) συμφωνεί ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αποδοτική μόνο αν όλες οι χώρες του κόσμου ενεργήσουν συλλογικά. 

Πηγή: europa.eu

Πολιτειολογία
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ