logo-print

Δικαίωμα στην επιδιόρθωση και μέτρα για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των προϊόντων

77% των καταναλωτών στην ΕΕ θα προτιμούσαν να επισκευάζουν τα προϊόντα τους παρά να αγοράζουν καινούρια

09/07/2017

16/11/2017

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να τεθούν κριτήρια που θα ορίζουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, θα παρέχουν καλύτερη ενημέρωση για την ανθεκτικότητά τους και θα χρήζουν επιδιόρθωσης.

Ένα smartphone έχει διάρκεια ζωής ένα με δύο χρόνια. Άλλες μικρές ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, ρούχα και πουκάμισα έχουν εξίσου σύντομο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με έγγραφο της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι φορητοί υπολογιστές, τα ποδήλατα, τα αθλητικά ρούχα ή τα αντικείμενα του κρεβατιού δεν πάνε πίσω και συνήθως πρέπει να αντικατασταθούν μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια. Το ΕΚ ζητά με έκθεσή του τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την αντιμετώπιση της σπατάλης χρημάτων, ενέργειας και πόρων.

Υψηλότερα πρότυπα και σχεδίαση

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά επίσης τον καθορισμό ελάχιστων προτύπων, που θα τεθούν με τη βοήθεια των ευρωπαικών οργανισμών τυποποίησης, προκειμένου να προωθήσουν στην αγορά τα προϊόντα που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ο εισηγητής της έκθεσης, Πασκάλ Ντουράντ (Πράσινοι, Γαλλία), ενθαρρύνει την προώθηση επισκευάσιμων προϊόντων. Ένα προτεινόμενο μέτρο είναι να απαγορευτούν όλα τα εξαρτήματα που δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

77% των καταναλωτών στην ΕΕ θα προτιμούσαν να επισκευάζουν τα προϊόντα τους παρά να αγοράζουν καινούρια

Μέτρα κατά προϊόντων που δεν μπορούν να επισκευαστούν

Το ΕΚ θέλει να καταπολεμήσει το φαινόμενο της «προγραμματισμένης απαξίωσης», το φαινόμενο κατά το οποίο οι εταιρείες δημιουργούν ελαττωματικά μοντέλα προκειμένου το προϊόν τους να έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Για αυτό το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή τη δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος, το οποίο να μπορεί να ελέγχει και να ανιχνεύει τα ενσωματωμένα ελαττώματα στα προϊόντα.

Το Κοινοβούλιο θέλει αλλαγή της Ευρώπης σε κυκλική οικονομία με πιο αποδοτική χρήση πρώτων υλών και μείωση των απορριμμάτων

Βελτίωση της επισήμανσης

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 90% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν σαφή ετικέτα αποδεικνύοντας τη μακροζωία τους. Το ΕΚ συμφωνεί και ζητά την εφαρμογή ενός συστήματος επισήμανσης.

«Αν ένας καταναλωτής βλέπει ένα προϊόν το οποίο είναι 30 έως 40% φθηνότερο και φαίνεται να λειτουργεί εξίσου καλά και δεν γνωρίζει ότι το μηχάνημα θα καταρρεύσει μετά από δύο χρόνια, αντί για δέκα, τότε προφανώς θα επιλέξει το φθηνότερο προϊόν» - εξηγεί ο εισηγητής Πασκάλ Ντουράντ.

Πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί;

Η επέκταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, παρόλο που αποτελεί πρόκληση για τους κατασκευαστές, μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές αλλά μπορούν να ανταωνιστούν την ποιότητα των προϊόντων τους.

Η πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου εναρμονίζεται με το φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο της κυκλικής οικονομίας που αποσκοπεί στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση, συλλογή, ανακύκλωση και επισκευή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δείτε περισσότερα στο φάκελο διαδικασίας

Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send