logo-print

Ελλάδα και Κύπρος στις 3 χώρες με την υψηλότερη αναλογία δικηγόρων στην Ευρώπη - Πόσους δικαστές ανά κάτοικο έχει η Ελλάδα

Σταθερά υψηλή η αναλογία δικηγόρων ανά κατοίκους στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το δικαστικό σύστημα (CEPEJ)

15/10/2018

12/11/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη λειτουργία των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνει για ακόμα μία χρονιά η έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποδοτικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ).

Η μελέτη περιέχει συγκριτικά στοιχεία με περίοδο αναφοράς το έτος 2016 για τα δικαστικά συστήματα των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία επεκτείνονται σε διάφορους επιμέρους τομείς, όπως οικονομικά στοιχεία, δείκτες ποιότητας των συστημάτων, στοιχεία που αφορούν στα δικαστήρια, αλλά και τους δικηγόρους.

Μεταξύ των διαφόρων ευρημάτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ξεχωρίζουν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στους αριθμούς των δικηγόρων και των δικαστών.

Η Ελλάδα πέφτει από την κορυφή όπου βρισκόταν με βάση τα στοιχεία του 2014, ωστόσο παραμένει πολύ ψηλά στην αναλογία δικηγόρων ανά κατοίκους, ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 390 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους (από 388 το 2014), αναλογία η οποία τη φέρνει στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα. Σε απόλυτους αριθμούς η Ελλάδα φαίνεται να διαθέτει 42.091 δικηγόρους.

Στην πρώτη θέση, με άνοδο 15% σε σχέση με το 2014, βρίσκεται η Κύπρος, με 425 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο, με 403 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η άνοδος στον αριθμό των δικηγόρων στην Κύπρο οφείλεται τόσο στη δημιουργία τριών νομικών σχολών που προσφέρουν πτυχία Νομικής, όσο και στο γεγονός ότι υπολογίζονται όχι μόνο οι δικηγόροι που παρίστανται στα δικαστήρια, αλλά και όσοι ασκούν συμβουλευτική δικηγορία.

Σε σχέση με την απόδοση του δικαστικού συστήματος αναφορικά με το χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων, τα διαχρονικά προβλήματα της Ελλάδας συνεχίζονται και φέτος, με ενδεικτικό το χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση αστικών και εμπορικών υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό, ο οποίος διπλασιάστηκε το 2016 (1149 ημέρες) σε σχέση με το 2014 (509).

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 25% ανάμεσα στα έτη 2014 και 2016 στον αριθμό των δικαστών, ενώ αυτή τη στιγμή διαθέτει 25,8 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που είναι πάνω από τον μέρο όρο της Ευρώπης (21,5), ωστόσο μακριά από τις πρώτες χώρες του πίνακα, όπως ενδεικτικά το Μονακό (98.5) και το Μαυρουβούνιο (51.3).

Ως προς την κατανομή των δικαστών με βάση το φύλο, αν και το 71% του συνόλου δικαστών είναι γυναίκες (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, δηλαδή 53%), το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 45% στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες για το δικαστικό σύστημα με 41,30 ευρώ ανά κάτοικο (ευρωπαϊκός μέσος όρος 64,5).

Η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ και συνολικά τα στοιχεία για την Ελλάδα εδώ.

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

send