logo-print

Ένα Θερινό Σχολείο για το Διεθνές Επενδυτικό Δίκαιο και τη Διαιτησία στην Αθήνα από την ELSA Athens

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Είκοσι εννέα ομιλητές, εβδομήντα συμμετέχοντες, καθημερινές διαλέξεις και διαδραστικά επιστημονικά εργαστήρια συνθέτουν το σκηνικό του φετινού, 4ου ELSA Athens’ Summer School on International Investment Law, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 25 Αυγούστου 2019 στα Προπύλαια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για ένα εντατικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα επτά ημερών με στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια μοναδική εμπειρία εξοικείωσης και εμβάθυνσης στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο του Διεθνούς Επενδυτικού Δικαίου.

Η ELSA Athens

Η ELSA (European Law Students’ Association) είναι μία διεθνής, ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική και μη πολιτική Ένωση, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές Νομικής, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς, ασκούμενους και νέους δικηγόρους έως 30 ετών. Ιδρύθηκε το 1981 στη Βιέννη και έχει ενεργό παρουσία σε 44 χώρες του κόσμου, με δράση που εκτείνεται σε περισσότερα από 350 πανεπιστήμια ανά την Ευρώπη και στελεχώνεται από περίπου 54.000 μέλη, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη οργάνωση φοιτητών Νομικής και νέων δικηγόρων στον κόσμο.

Η ELSA Athens αποτελεί το τοπικό παράρτημα της ELSA στην Αθήνα με πάνω από 15 χρόνια λειτουργίας, έχοντας διοργανώσει ποικίλες δραστηριότητες (συνέδρια, ημερίδες, εικονικές

δίκες, ομάδες νομικής έρευνας, εκπαιδευτικές επισκέψεις, θερινά σχολεία). Στόχος της είναι η συνεισφορά στην εξοικείωση των μελών της με τη νομική επιστήμη, καθώς και η προαγωγή της διεθνούς κατανόησης μέσα από την επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και νομικά συστήματα, σε ένα πλαίσιο κριτικού διαλόγου και επιστημονικής συνεργασίας.

Το ELSA Athens’ Summer School on International Investment Law

Το Θερινό Νομικό Σχολείο της ELSA Athens σχετικά με το Διεθνές Επενδυτικό Δίκαιο διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Athens PIL) υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Λέκτορα Αναστάσιου Γουργουρίνη.

Η φετινή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται υπο την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ), περιλαμβάνει καθημερινές διαλέξεις και διαδραστικά επιστημονικά εργαστήρια ενώ, φιλοξενεί διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να εξερευνήσουν το διεθνές επενδυτικό δίκαιο το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενους κλάδους του διεθνούς δικαίου, έχοντας ως εφαλτήριο την ραγδαία αύξηση τόσο του αριθμού των διεθνών επενδυτικών συμφωνιών όσο και των υποθέσεων διαιτησίας μεταξύ κράτους-επενδυτή.

Πέρα από την ήδη επιβεβαιωμένη συμμετοχή καθηγητών και νομικών από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία και την Ελλάδα, το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ενισχύει η Young ICCA (Παγκόσμιος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας) δίνοντας τη δυνατότητα σε διεθνείς δικηγόρους με πρακτική εμπειρία στον τομέα της διεθνούς διαιτησίας να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες γνώσεις και επαγγελματικές συμβουλές στο πλαίσιο διαδραστικού επιστημονικού εργαστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διοργάνωση συνδυάζει αρμονικά το ακαδημαϊκό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα καθώς οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία τόσο να ακούσουν καταξιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αναπτύσσουν τα πλέον επίκαιρα ζητήματα του δικαίου των επενδύσεων, όσο και να γνωρίσουν την Αθήνα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ακαδημαϊκό ταξίδι στο Διεθνές Επενδυτικό Δίκαιο και τη Διαιτησία!

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας