logo-print

Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις νομοθετικές εργασίες του Συμβουλίου ΕΕ - Ικανοποίηση της Ευρ. Διαμεσολαβήτριας

E. O'Reilly: “Τα νέα μέτρα του Συμβουλίου θα συμβάλλουν στην αλλαγή της καταστροφικής νοοτροπίας “για όλα φταίνε οι Βρυξέλλες” και θα αυξήσουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης”

20/07/2020

21/07/2020

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O'Reilly, με ανακοίνωσή της την Πέμπτη, 16-07-2020, καλωσόρισε τα νέα βήματα προς περισσότερη διαφάνεια που έλαβε το Συμβούλιο της ΕΕ με στόχο την καλύτερη άσκηση από τους πολίτες του δημοκρατικού τους δικαιώματος ελέγχου στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ μέσω της παρακολούθησης της νομοθετικής διαδικασίας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την προληπτική δημοσίευση εκθέσεων προόδου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις σχεδίων νομοθετικών κειμένων, καθώς και τις διαπραγματευτικές εντολές του Συμβουλίου κατά τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτά τα μέτρα ευθυγραμμίζονται με τις ήδη διατυπωθείσες προτάσεις της Ευρωπαίας διαμεσολαβήτριας στις έρευνες όσον αφορά τη διαφάνεια κατά τη νομοθετική διαδικασία στο Συμβούλιο και τη διαφάνεια κατά τους τριλόγους (τις τριμερείς διασκέψεις μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπής).

Οι αλλαγές σηματοδοτούν την πρόοδο που συντελέστηκε ως προς τον ένα εκ των βασικών στόχων της Διαμεσολαβήτριας - ήτοι την διασφάλιση ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες αποφάσεις λαμβάνουν για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε ένθερμα τις προτάσεις της Διαμεσολαβήτριας όσον αφορά τη διαφάνεια κατά τη νομοθετική διαδικασία ενώ μία ομάδα δέκα κρατών μελών (Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λεττονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία) υποστήριξαν τις προτάσεις για τη βελτίωση της διαφάνειας στο Συμβούλιο. Το 2017, η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε (COSAC) πρότεινε τέσσερις τρόπους για τη βελτίωση της λογοδοσίας κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Η Διαμεσολαβήτρια παρότρυνε το Συμβούλιο να συνεχίσει τις προσπάθειές του να βελτιώσει τη διαφάνεια κατά τη νομοθετική διαδικασία, ιδίως μέσω της καταγραφής των θέσεων των κρατών μελών σε σχέδια νομοθετικών κειμένων.

Δήλωση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας

“Τα νέα μέτρα συνιστούν ένα βήμα προς περισσότερη διαφάνεια στο νομοθετικό έργο που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες και παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η παραδοχή ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων συνιστά συντρέχουσα αρμοδιότητα μεταξύ των κρατών μελών και των “Βρυξελλών” θα συμβάλλει στην αλλαγή της καταστροφικής νοοτροπίας “για όλα φταίνε οι Βρυξέλλες” “, δήλωσε η κυρία O’Reilly.

“Ως Διαμεσολαβήτρια είχα καθήκον να θέσω το ζήτημα επί τάπητος και να ζητήσω αλλαγές. Το έγγραφο του Συμβουλίου είναι προϊόν της υποστήριξης όλων όσοι πιστεύουν ότι η διαφάνεια στη νομοθετική διαδικασία θα ενισχύσει και θα νομιμοποιήσει περαιτέρω την ΕΕ.”

“Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη γερμανική Προεδρία της ΕΕ η οποία πέτυχε τη συμφωνία αλλά επίσης και σε εκείνα τα κράτη μέλη που υποστήριξαν αρκετά νωρίτερα τη διαφάνεια στο νομοθετικό έργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τα εθνικά κοινοβούλια και την κοινωνία των πολιτών. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να επιτευχθούν συστημικές αλλαγές”, πρόσθεσε η Διαμεσολαβήτρια.

Ιστορικό

Η Διαμεσολαβήτρια κίνησε έρευνα σχετικά με το επίπεδο διαφάνειας στο νομοθετικό έργο του Συμβουλίου το 2017. Κατόπιν ανάλυσης των πρακτικών του Συμβουλίου μέσω ελέγχου των εσωτερικών εγγράφων του και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα δημόσιας διαβούλευσης, η Διαμεσολαβήτρια διατύπωσε το 2018 τρεις Συστάσεις και έξι προτάσεις για τη βελτίωση του δημοκρατικού ελέγχου της διαδικασίας.

Η Διαμεσολαβήτρια το 2015 διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το επίπεδο διαφάνειας στους τριλόγους, τις άτυπες τριμερείς συναντήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις σχεδίων νομοθετικών κειμένων μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι προτάσεις της για τη βελτίωση της διαφάνειας περιλάμβαναν τη θέσπιση μίας κοινής νομοθετικής βάσης δεδομένων.

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ