logo-print

Έρευνα: Πόσο ανεξάρτητη θεωρούν την ελληνική δικαιοσύνη πολίτες και επιχειρήσεις; (Ευρωβαρόμετρο)

Σε τι επίπεδα βρίσκεται η εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρήσεων προς τη δικαστική ανεξαρτησία στην Ελλάδα - Αναλυτικά η έρευνα (Ευρωβαρόμετρο)

23/05/2019

24/06/2019

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις των Ελλήνων για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης περιλαμβάνει νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωβαρόμετρο).

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2019, σε δείγμα 26.556 πολιτών και 6.808 επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων 1.004 πολίτες και 200 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Πολίτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας, οι Έλληνες φαίνεται πως θεωρούν την ελληνική δικαιοσύνη ανεξάρτητη σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πώς θα βαθμολογούσατε το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα σας με βάση την ανεξαρτησία δικαστηρίων και δικαστών» οι Έλληνες πολίτες απαντούν σε ποσοστό 57% θετικά (- 2% σε σχέση με το 2018), με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται στο 56%, και 34% αρνητικά (+3% σε σχέση με το 2018), με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται στο 33%.

Αναλυτικότερα, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, από πλευράς ανεξαρτησίας, αρκετά καλό σε ποσοστό 48%, αρκετά κακό σε ποσοστό 24%, πολύ κακό σε ποσοστό 10% και πολύ καλό σε ποσοστό 9%.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν είναι ανεξάρτητο, καθώς και οι μεταβολές που έλαβαν χώρα σε σχέση με το 2018.

Μεταξύ των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης, υπάρχει έντονη αντίληψη ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις σε μικρό (40%) ή σε πολύ μεγάλο (45%) βαθμό από οικονομικά ή άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα.

Με απλά λόγια, ένα ποσοστό της τάξης του 85% θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από οικονομικά ή άλλα συμφέροντα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 70%. 

Παράλληλα, 83% όσων αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις στο έργο της από την κυβέρνηση ή πολιτικούς (43% σε πολύ μεγάλο βαθμό και 40% σε μικρότερο).

Στον αντίποδα οι πολίτες που αξιολογούν θετικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης φαίνεται πως εξακολουθούν να βασίζουν την πεποίθησή τους όχι τόσο στη μη ύπαρξη παρεμβάσεων από εξωτερικούς παράγοντες, όσο  στο γεγονός ότι η θέση και το στάτους των δικαστών εγγυώνται την ανεξαρτησία τους.

Επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον εμφανίζουν όμως και τα στοιχεία που αφορούν στις αντιλήψεις των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς η πλειοψηφία (52%) έχει θετική εικόνα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης (+6% σε σχέση με το 2018).

Ειδικότερα, σε δείγμα 200 επιχειρήσεων, το 45% θεωρεί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, από άποψη ανεξαρτησίας, αρκετά καλό σε ποσοστό 45% (+6%), πολύ καλό σε ποσοστό 7% (0%), αρκετά κακό σε ποσοστό 23% (-6%) και πολύ κακό σε ποσοστό 11% (0%).

Τα ποσοστά αυτά φέρνουν την Ελλάδα λίγο πάνω από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (51% θετικά, 35% αρνητικά).

Όπως και στους πολίτες, έτσι και στις επιχειρήσεις, η αντίληψη αναφορικά με την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης βασίζεται στην ανεξαρτησία των δικαστών και όχι στη μη ύπαρξη εξωγενών παρεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (93% σε σχέση με 88% στην ΕΕ) θεωρεί ότι το στάτους και τη θέση των δικαστών εγγυώνται την ανεξαρτησία τους.

Σε ό,τι αφορά στους λόγους που η ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης αξιολογείται αρνητικά από τις επιχειρήσεις, αυξημένα είναι τα ποσοστά τόσο σε σχέση με τις παρεμβάσεις από συμφέροντα όσο και από την κυβέρνηση και εν γένει τους πολιτικούς.

Ειδικότερα, το 88% των εταιρειών θεωρούν ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης επηρεάζεται αρνητικά από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και των πολιτικών, ξεπερνώντας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (78%).

Αντίστοιχα, αυξημένο κατά 7% σε σύγκριση με το 2018 είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης επηρεάζεται αρνητικά από τις πιέσεις οικονομικών και άλλων συμφερόντων (81% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 72%).

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send