logo-print

ΗΠΑ: Το μεσαίο δάχτυλο προς αστυνομικό προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης

Η χειρονομία αυτή είναι προσβλητική, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί νόμιμη βάση για υποψία παραβίασης της κυκλοφορίας ή επικείμενη εγκληματική δραστηριότητα

19/03/2019

22/03/2019

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Πιθανότατα δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε δείξετε το μεσαίο σας δάχτυλο σε κάποιον αξιωματούχο.

Εάν, ωστόσο, βρίσκεστε στις ΗΠΑ και θέλετε να εκφραστείτε με αυτό τον - καθόλου κομψό - τρόπο, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, όπως επιβεβαίωσε με γνωμοδότησή της τριμελής επιτροπή δικαστών Περιφερειακού Εφετείου στις ΗΠΑ (Sixth Circuit Court of Appeals).

Η υπόθεση (Debra Lee Cruise-Gulyas v. Matthew Wayne Minard) ξεκίνησε από έναν απλό έλεγχο σε οδηγό αυτοκινήτου τον Ιούνιο 2017 και οδήγησε σε περίπλοκα ζητήματα συνταγματικού δικαίου.

Ο Matthew Wayne Minard, αστυνομικός στο Michigan, σταμάτησε την οδηγό, Debra Lee Cruise-Gulyas, για υπερβολική ταχύτητα και κατέληξε να της γράφει κλήση για μια πιο ελαφριά παράβαση, θεωρώντας ότι της έκανε χάρη.

Η οδηγός "ευχαρίστησε" τον αστυνομικό, δείχοντάς του το μεσαίο της δάχτυλο, καθώς απομακρυνότας με το αυτοκίνητό της.

Οργισμένος από τη χειρονομία, ο Minard σταμάτησε ξανά την Cruise-Gulyas, δίνοντάς της τελικώς κλήση για υπερβολική ταχύτητα.

Αυτή τη φορά, η Cruise-Gulyas αντέδρασε υποβάλλοντας μήνυση κατά του Minard για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της, υποστηρίζοντας ότι την σταμάτησε και την έλεγξε αδικαιολόγητα, παραβιάζοντας την Πρώτη (ελευθερία της έκφρασης), Τέταρτη και Δέκατη Τέταρτη Τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο αστυνομικός με τη σειρά του, επικαλέστηκε την «ειδική ασυλία» του, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τις πράξεις στις οποίες προβαίνουν με την επαγγελματική τους ιδιότητα.

Ασυλία η οποία πράγματι ισχύει, εφόσον βέβαια ο αστυνομικός δεν παραβιάζει τα συνταγματικά ή άλλα νόμιμα δικαιώματα του εκάστοτε πολίτη.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ, εάν ένα νομικό ζήτημα δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς ή εάν τα πραγματικά περιστατικά μιας υπόθεσης είναι υπό αμφισβήτηση, και ένας αστυνομικός έχει προβεί σε παραβίαση κάποιου δικαιώματος, τότε ενδέχεται να μην μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος, εφόσον προχώρησε στη λήψη εύλογων, αλλά εσφαλμένων αποφάσεων σχετικά με "ανοικτά" νομικά ζητήματα.

Ωστόσο, όταν υπάρχει σαφής παραβίαση - όπως εν προκειμένω τα "αντίποινα" για την εν λόγω χειρονομία - ένας αστυνομικός μπορεί πράγματι να υπέχει ευθύνη, θέση την οποία υιοθέτησε και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην υπόθεση.

Ο αστυνομικός άσκησε έφεση, ισχυριζόμενος στην ουσία ότι δεν είναι προφανές αν ένα άτομο μπορεί να προσβάλει έναν αστυνομικό με τη χειρονομία αυτή.

Το εφετείο διαφώνησε έντονα με αυτό το επιχείρημα, επικαλούμενο μια σειρά από αποφάσεις όπου κρίθηκε ότι η εν λόγω χειρονομία από πολίτες προς αστυνομικούς είναι «αγενής αλλά όχι εγκληματική».

Όπως επεσήμανε ο δικαστής Sutton, «αυτή η αρχαία χειρονομία προσβολής δεν μπορεί να αποτελεί βάση για εύλογη υποψία παραβίασης της κυκλοφορίας ή επικείμενη εγκληματική δραστηριότητα».

Η επιτροπή των δικαστών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Minard δεν είχε καμία βάση για να σταματήσει τη Cruise-Gulyas για δεύτερη φορά και να προσαρμόσει την κλήση.

Κατά το δικαστήριο, αυτή η κίνηση του αστυνομικού συνιστά παραβίαση του δικαιώματός της να μην υπόκειται σε παράλογες έρευνες και κατασχέσεις (Τέταρτη Τροπολογία), η οποία μάλιστα διεξήχθη με αφορμή την άσκηση του δικαιώματός της σε ελεύθερη έκφραση.

Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση: «Κάθε λογικός αστυνομικός γνωρίζει ότι ένας πολίτης που δείχνει το μεσαίο του δάχτυλο ασκεί εκείνη την ώρα το - προστατευόμενο με βάση την Πρώτη Τροπολογία - δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης».

Πηγή: qz.com
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ