logo-print

Net neutrality: Το νέο καθεστώς της ουδετερότητας του διαδικτύου με απλά λόγια

Cyber Week Sakkoulas
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Κλίμα έντονης αισιοδοξίας επικρατεί ανάμεσα σε bloggers, ακτιβιστές και χρήστες του διαδικτύου μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Tom Wheeler, σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων για την ουδετερότητα του διαδικτύου (net neutrality).

Αν και το πλήρες -και ιδιαίτερα ογκώδες- κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν τον Κανονισμό για το Ανοιχτό Διαδίκτυο του 2010 (FCC Open Internet Order), αναμένεται να δημοσιευτεί εντός των επόμενων εβδομάδων, η τετρασέλιδη περίληψη των ρυθμίσεων που κυκλοφόρησε σήμερα, μας δίνει μία αρκετά καλή εικόνα για το τι θα επακολουθήσει. Οι ρυθμίσεις της FCC παρουσιάζουν έντονο τεχνικό, νομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, συχνά ωστόσο δημιουργούν σύγχυση στο μέσο χρήστη. Θα επιχειρήσουμε, λοιπόν, να εξηγήσουμε συνοπτικά και κατανοητά το τι σημαίνουν στην πράξη οι νέες ρυθμίσεις της FCC.

Καταρχάς η βασική διευκρίνηση που δόθηκε από τα μέλη της FCC είναι πως, αντίθετα με ότι είχε γραφτεί το τελευταίο διάστημα,οι νέες ρυθμίσεις για την προστασία της ουδετερότητας του διαδικτύου δεν θα περιέχουν ρυθμίσεις για το επίπεδο των τιμών (ταρίφες) που θα παρέπεμπαν σε ρυθμίσεις για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου επαναταξινομούνται ως κοινοί πάροχοι κι εντάσσονται στο νομικό καθεστώς των εταιρειών τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να μπλοκάρουν, να δίνουν προτεραιότητα ή να φιλτράρουν περιεχόμενο έναντι χρηματικού αντιτίμου.

Τα σημαντικότερα σημεία των νέων ρυθμίσεων:

Περιορισμοί στη μεταφορά δεδομένων (data caps)

Μία αρκετά συχνή πρακτική των ISPs αποτελεί η χρήση συγκεκριμένων online υπηρεσιών με καθεστώς “zero rating”, δηλαδή χωρίς χρέωση με βάση τα δεδομένα που διακινούνται. Πάροχοι όπως η AT&T και η T-Mobile έχουν εφαρμόσει διαφορετικά μοντέλα της πρακτικής αυτής, η οποία δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την FCC. Στις νέες ρυθμίσεις του net neutrality η FCC δεν παίρνει συγκεκριμένη στάση επί του θέματος, αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέμβει σε περιπτώσεις που βλάπτονται τα δικαιώματα των καταναλωτών ή των ανταγωνιστών.

Διαφάνεια

Αυστηροποιείται το πλαίσιο που διέπει τις υποχρεώσεις των ISPs σχετικά με τη διαφάνεια στις πρακτικές διαχείρισης του δικτύου που εφαρμόζουν. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Παραθυράκι στις νέες ρυθμίσεις; Τι είναι η “λογική διαχείριση του δικτύου”;

Ο μεγαλύτερος φόβος των υπέρμαχων της αρχής της ουδετερότητας του διαδικτύου αφορά στη θέσπιση εξαιρέσεων, οι οποίες ενδέχεται να ακυρώσουν τον κανόνα. Η λογική διαχείριση του δικτύου από τους ISPs θα μπορούσε να είναι μία από αυτές, ωστόσο η FCC ξεκαθαρίζει ότι οι πάροχοι δεν μπορούν να επικαλεστούν τη λογική διαχείριση προκειμένου να ανταποκριθούν σε μία επιχειρηματική ανάγκη. Ένας πάροχος, για παράδειγμα, δεν μπορεί να επικαλεστεί τη λογική διαχείριση δικτύου προκειμένου να παραβεί τυχόν δεσμεύσεις του για παροχή απεριόριστων δεδομένων σε έναν καταναλωτή.

Απρόβλεπτες συμπεριφορές των ISPs

Σε κάθε περίπτωση που οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου επιχειρήσουν στο μέλλον να δημιουργήσουν συνθήκες “μη ουδέτερου διαδικτύου”, η FCC θα κρίνει αν οι συνθήκες αυτές θα πρέπει να απαγορευτούν με βάση έναν “κώδικα συμπεριφοράς” που δε θα προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Επίλυσης διαφορών σχετικά με τις διασυνδέσεις παρόχων

Ένα από τα κύρια σημεία τριβής μεταξύ εταιρειών και παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου ήταν οι χρεώσεις για την άμεση σύνδεση των πρώτων στο δίκτυο των δεύτερων. Οι συνδέσεις αυτές εξασφαλίζουν σταθερότητα στη γραμμή, όχι όμως προτεραιότητα στο περιεχόμενο. Η FCC δεν θα απαγορεύσει τις συμφωνίες αυτές, αλλά θα παρεμβαίνει με τα κατάλληλα μέτρα όπου κριθεί σκόπιμο.

Νέοι φόροι και τέλη

Παρά τα όσα ακούστηκαν κατά καιρούς, αξιωματούχοι της FCC κατέστησαν σαφές ότι με το νέο σχέδιο για το ανοιχτό διαδίκτυο δε θα επιβληθεί, προταθεί ή εγκριθεί οποιοσδήποτε νέος φόρος ή τέλος. Παραμένει, ωστόσο, πιθανό οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου να κληθούν να συνεισφέρουν κάποια ποσά για το πρόγραμμα USDF (Universal Service Fund), το οποίο έχει ως σκοπό την ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών έργων σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές.

Λοιπά μέτρα

Η FCC αναλαμβάνει τη διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών για αρκετά θέματα που σήμερα ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (Federal Trade Commission), η οποία δεν έχει αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων εναντίον παρόχων τηλεπικοινωνιών.

Κερδισμένη η Google;

Η Google ίσως να είναι η μεγάλη κερδισμένη των νέων ρυθμίσεων, καθώς θεσμοθετείται πλέον ένα καθεστώς ίσης πρόσβασης σε συγκεκριμένες υποδομές δικτύου που χειρίζονται επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το κατά πόσον η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του project “Google Fiber” θα φανεί στο μέλλον.

Με πληροφορίες από usatoday.com, arstechnica.com, wired.com

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send