logo-print

Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης (17η Ιουλίου)

Σαν σήμερα το 1998 υιοθετήθηκε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

16/07/2017

16/11/2017

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Η 17η Ιουλίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θεσπίστηκε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το 1998.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην πρόοδο και τα επιτεύγματα των θεσμών της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και στον εορτασμό τους, και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, για να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες των πλέον σοβαρών εγκλημάτων οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης και λογοδοτούν.

Με την ευκαιρία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της επαναλαμβάνουν ότι στηρίζουν πλήρως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την ενίσχυση ενός συστήματος διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης που είναι προσηλωμένο στην αποτροπή της διάπραξης εγκλημάτων, την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Διαβάστε επίσης: Μήνυση Σουηδών βουλευτών κατά του Ερντογάν για γενοκτονία εις βάρος των Κούρδων

Η δικαιοσύνη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που οδηγούν στη συμφιλίωση και σε βιώσιμη ειρήνη. Χωρίς δικαιοσύνη, τα ειδεχθέστερα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, τα θύματα δεν αποκαθίστανται και η ειρήνη παραμένει άπιαστος στόχος, καθώς η ατιμωρησία γεννά περισσότερο μίσος που οδηγεί σε πράξεις εκδίκησης και σε περισσότερα δεινά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους κυριότερους χορηγούς για τη στήριξη της μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης παγκοσμίως, ενισχύοντας τους θεσμούς επιβολής του νόμου και δικαιοσύνης, προωθώντας την ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη και στηρίζοντας την πρόσβαση όλων στη δικαιοσύνη. Από το 2000 έχουμε δεσμεύσει 37 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει επίσης πρωτοβουλίες στον τομέα της μεταβατικής δικαιοσύνης και μηχανισμούς της διεθνούς δικαιοσύνης που σχετίζονται με συγκεκριμένες χώρες. Στην περίπτωση της Συρίας, η ΕΕ διέθεσε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στον διεθνή, αμερόληπτο και ανεξάρτητο μηχανισμό για τη συνδρομή στην έρευνα και τη δίωξη προσώπων που είναι υπεύθυνα για τα πλέον σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που έχουν διαπραχθεί στη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την καταπολέμηση της απάτης συστήνουν 16 χώρες της ΕΕ (μεταξύ τους και η Ελλάδα)

Η ΕΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον μηχανισμό αυτό, μεταξύ άλλων με την παροχή επαρκών χρηματοδοτικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι σε θέση να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό και να εκπληρώσει την εντολή του, σύμφωνα με τις αρχές της καθολικότητας και με το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως την πολυμερή παγκόσμια διακυβέρνηση, έχοντας ως βάση το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ισχυρούς διεθνείς θεσμούς. Εν προκειμένω, παραμένουμε προσηλωμένοι στην περαιτέρω καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την προώθηση της καθολικής επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης.

Πηγή: consilium.europa.eu

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ