logo-print

Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τον ειδικό εναέριο χώρο για drones

Δημιουργία ειδικού εναέριου χώρου για τα drone, γνωστού ως U-space, οι οποίοι θα επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να παρέχουν ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Σε ισχύ τέθηκαν οι κανόνες της ΕΕ για τη δημιουργία ειδικού εναέριου χώρου για τα drone, γνωστού ως U-space, οι οποίοι θα επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να παρέχουν ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών.

Ο χώρος U-space δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι δρόνοι όσο και τα επανδρωμένα αεροσκάφη να επιχειρούν με ασφάλεια, και θα επιτρέψει στον κλάδο να συνεχίσει να διευρύνει την αγορά για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες drone.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στην εκτέλεση πιο πολύπλοκων επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ιδίως σε χαμηλό ύψος και σε εναέριο χώρο με υψηλή κίνηση, καθώς και σε αποστάσεις εκτός οπτικής επαφής με τον χειριστή.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να καλύπτουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, για παράδειγμα τη μεταφορά ιατρικών δειγμάτων, την παροχή βοήθειας σε διασώστες σε σημεία περιστατικών έκτακτης ανάγκης, αλλά και τις εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις υποδομών.

Τον Απρίλιο του 2021 η Επιτροπή ενέκρινε το νομικό πλαίσιο για αυτό το σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας μη επανδρωμένων οχημάτων.

Πρόκειται για μια έννοια μοναδική για την Ευρώπη, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2016 και καταδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στον τομέα αυτό.

Στα επόμενα στάδια, τα κράτη μέλη θα καθορίσουν τους οικείους εναέριους χώρους U-space και τους παρόχους υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα προβούν σε εργασίες σχετικά την ανταλλαγή πληροφοριών και τα πρότυπα επιδόσεων στον τομέα της πλοήγησης.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις θα στηρίξουν σταδιακά την πλήρη υλοποίηση του U-space έως το 2030, όπως προβλέπεται στη στρατηγική drone 2.0, και ενδέχεται να οδηγήσουν σε καινοτόμες υπηρεσίες εναέριας κινητικότητας, όπως οι πλήρως αυτοματοποιημένες υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών.

Η επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Όπως καταδείχθηκε στην πρόσφατα εγκριθείσα στρατηγική drone 2.0, τα drones αποτελούν σαφώς κομμάτι του μελλοντικού τοπίου των μεταφορών και της εφοδιαστικής. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά τις μελλοντικές υπηρεσίες μεταφοράς φορτίου και τις υπηρεσίες παράδοσης, καθώς και άλλες καινοτόμες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων drone με επιβάτες. Η έναρξη της ανάπτυξης του U-space αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία του λειτουργικού, αξιόπιστου, ασφαλούς και ευνοϊκού περιβάλλοντος που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε μια ανταγωνιστική ενωσιακή αγορά υπηρεσιών drone, και χαίρομαι που αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα και την υλοποίησή τους.»

Περίσσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Πηγή: ec.europa.eu
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send