logo-print

Το τέλος της πείνας και πώς θα το πετύχουμε: Η τεχνολογία της παραγωγής στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι επενδύσεις στην γεωργική τεχνολογία είναι το κλειδί, όχι μόνο για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και για τον περιορισμό των οικολογικών επιπτώσεων

18/06/2016

16/11/2017

Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, 2η έκδ., 2024
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια και οι διατροφικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν κατά 70%. Είναι όμως, αρκετά τα τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως για να ταΐσουν όλο αυτό τον πληθυσμό;

Στην ολομέλεια της προηγούμενης εβδομάδας οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι οι επενδύσεις στην γεωργική τεχνολογία είναι το κλειδί, όχι μόνο για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και για τον περιορισμό των οικολογικών επιπτώσεων.

Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας

Στην ΕΕ το 10,35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2, είναι αποτέλεσμα γεωργικών δραστηριοτήτων. Παγκοσμίως, η γεωργική παραγωγή αντιπροσωπεύει το 11%-14% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά αν προσθέσει κανείς τη χρήση της γης, την αποψίλωση των δασών την επεξεργασία, τη μεταφορά, τη συσκευασία, το λιανικό εμπόριο και τα απόβλητα, το ποσοστό ξεπερνά το 50%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΚ για την καινοτομία στην ευρωπαϊκή διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι καλλιέργειες ακριβείας, μπορούν να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ακόμη και νερού, ενώ τα συστήματα διαχείρισης που βασίζονται σε ΤΠΕ , τα οποία για παράδειγμα χρησιμοποιούν πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τη ρομποτική, οδηγούν σε αύξηση της απόδοσης και σε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Γενετική ποικιλομορφία

Η ευρωβουλευτής Μακιντάιρ Άνθια (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βρετανία), επισημαίνει στην έκθεσή της, που εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Ιουνίου, ότι η γενετική ποικιλομορφία και η ποιότητα των φυτικών γενετικών πόρων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργική ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα.

«Οι μεγάλες το γνωρίζουν αυτό όπως το γνωρίζουμε και εμεί, επομένως είμαι σίγουρη ότι η ποικιλομορφία θα βρίσκεται κάπου στο πρόγραμμά ανάπτυξης τους», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας τις παροχές της έξυπνης γεωργίας, καθώς απώτερος της στόχος είναι η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του νερού και ταυτόχρονα η βελτιστοποίηση των αποδόσεων».

Αφρική: η παροχή βοήθειας σε μικρότερου αγρότες είναι απαραίτητη

Το 2013, υπό την αιγίδα των G8, δημιουργήθηκε η Συμμαχία για την Επισιτιστική Ασφάλεια και τη Διατροφή, για να επενδύσει στην αφρικανική γεωργία και να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Μαρία Χόιμπουχ (Πράσινοι), συνέταξε έκθεση σχετικά με τη Νέα Συμμαχία για την Επισιτιστική Ασφάλεια και τη Διατροφή, η οποία υιοθετήθηκε κατά την ολομέλεια του Ιουνίου.

Στην έκθεσή της επικρίνει την εστίαση της πρωτοβουλίας για τη μονοκαλλιέργεια και την εξάρτηση από τα λιπάσματα και λέει ότι στην Αφρική «πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλλιεργειών για εξαγωγή και όχι για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

Αυτό κάνει τις αφρικανικές χώρες εξαρτώμενες από τα εισαγόμενα τρόφιμα και ευάλωτες στις διακυμάνσεις των τιμών».

Δείτε τη σχετική έρευνα εδώ.

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send