logo-print

Tην απαγόρευση των νεοναζιστικών και νεοφασιστικών ομάδων στην ΕΕ ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Διπλή αναφορά στο κείμενο για την Ελλάδα με τις δολοφονίες του Ζακ Κωστόπουλου και του Παύλου Φύσσα

Η νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Δημόσιες Συμβάσεις

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ /ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ​

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΤΟΥΠΑ-ΡΕΓΚΑΚΟΥ

Ευρωπαϊκό Δίκαιο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΧΠΕΚΙΔΟΥ

  • Το ΕΚ προειδοποιεί ότι σε μερικά κράτη μέλη οι νεοφασίστες δρουν ατιμώρητα
  • Καταδεικνύεται πιθανή αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ πολιτικών και αστυνομίας με νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες σε ορισμένα κράτη-μέλη
  • Μέτρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε ποδοσφαιρικά γήπεδα

Το ΕΚ ανησυχεί για την αυξανόμενη κανονικοποίηση του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και καλεί τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τη δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων.

Σε ψήφισμα του, το οποίο εγκρίθηκε από την ολομέλεια με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές την Πέμπτη, το ΕΚ κατήγγειλε το γεγονός ότι το ξενοφοβικό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη αυτή τη στιγμή οφείλεται στην έλλειψη σοβαρών δράσεων κατά τέτοιων ομάδων.

Το κείμενο σημειώνει την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 77 άτομα στη Νορβηγία το 2011, τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ το 2016 και την πρόσφατη επίθεση από φασιστικές ομάδες στην Ιταλία εναντίον της ευρωβουλευτού Ελεονόρα Φορέντζα.

Αναφέρει επίσης περιστατικά που σχετίζονται με φασιστικές ομάδες στην Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Λετονία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, το κείμενο σημειώνει τη δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, όπου «ένας από τους κατηγορουμένους συνδέεται, σύμφωνα με καταγγελίες, με ακροδεξιές δυνάμεις», και το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου το κόμμα της Χρυσής Αυγής κατηγορείται μεταξύ άλλων για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Απαγόρευση σε όλες τις οργανώσεις που εξυμνούν το φασισμό

Το ΕΚ υποστηρίζει ότι η ατιμωρησία ακροδεξιών οργανώσεων σε ορισμένα κράτη μέλη αποτελεί το λόγο για τον οποίο αυξάνονται οι βίαιες επιθέσεις, οι οποίες επηρεάζουν συνολικά την κοινωνία και στοχεύουν συγκεκριμένες μειονότητες, όπως οι έγχρωμοι Ευρωπαίοι/πολίτες αφρικανικής καταγωγής, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Ρομά, υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ, μέλη της Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι κοινότητας και ΑμΕΑ.

Προτείνει μάλιστα τη δημιουργία μονάδων στις αστυνομικές δυνάμεις κατά των εγκλημάτων μίσους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εγκλήματα θα ερευνώνται και θα διώκονται. Ενθαρρύνει επίσης τις εθνικές αρχές να «απαγορεύσουν αποτελεσματικά τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα ή οργάνωση εκθειάζει και εξυμνεί το ναζισμό και τον φασισμό».

Τέλος στην αθέμιτη σύμπραξη με τους νεοφασίστες

Προβληματισμένο από αναφορές για αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ πολιτικών ηγετών, πολιτικών κομμάτων και των αρχών επιβολής του νόμου με νεοφασίστες και νεοναζιστές σε ορισμένα κράτη μέλη, το ΕΚ καλεί τα κράτη-μέλη να «καταδικάσουν και να τιμωρήσουν με σαφή τρόπο» το έγκλημα μίσους, τις δηλώσεις μίσους και την τακτική του αποδιοπομπαίου τράγου από πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους, οι οποίοι κανονικοποιούν άμεσα και ενισχύουν το μίσος και τη βία.

Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ίντερνετ.

Ανάσχεση του ρατσισμού στον αθλητισμό και βοήθεια στα μέλη φασιστικών ομάδων που θέλουν να αποχωρήσουν

Σύμφωνα με το ψήφισμα, απαιτείται από τα κράτη μέλη και τις εθνικές ομοσπονδίες αθλητισμού, και ιδίως τις ποδοσφαιρικές ομάδες, να εξουδετερώσουν τη μάστιγα του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας στα γήπεδα και στον αθλητισμό, καταδικάζοντας και τιμωρώντας εκείνους που είναι υπεύθυνοι, προωθώντας θετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με σχολεία και οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών, στοχεύοντας στους νεαρούς φιλάθλους.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν «προγράμματα εξόδου» προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν βίαιες νεο-φασιστικές και νεο-ναζιστικές ομάδες.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης στην εμπέδωση της ιστορικής συνείδησης μεταξύ των νέων και ζητούν την ξεκάθαρη καταδίκη των φασιστικών εγκλημάτων του παρελθόντος. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η αλήθεια σχετικά με το Ολοκαύτωμα δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται.

Πηγή: europarl.europa.eu
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικογενειακό Δίκαιο Τόμος Ι

ΈΦΗ ΚΟΥΝΟΥΓΕΡΗ-ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send