Η νομοθετική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Βασικές πληροφορίες αναφορικά με τη νομοθετική διαδικασία του Ευρωκοινοβουλίου, τις κατ' εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις
17/02/2016
16/11/2017
Ως συν-νομοθέτης, το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει πλήρως στη δημιουργία κανόνων και πολιτικών για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλούς τομείς, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η προστασία των δεδομένων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες, είναι επίσης πολύ σημαντικός, καθώς οι τεχνικές απαιτήσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων.
Για αυτό οι ευρωβουλευτές εστιάζουν όλο και περισσότερο στις κατ' εξουσιοδότηση και στις εκτελεστικές πράξεις.
Τι είναι οι κατ' εξουσιοδότηση και οι εκτελεστικές πράξεις;
Η Συνθήκη της Λισαβόνας αναθεώρησε την κατηγοριοποίηση των νομικών πράξεων της Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνοντας τον αριθμό των νομικών πράξεων που βρίσκονται στη διάθεση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πάνω από το ήμισυ.
Οι πράξεις αυτές είναι αναγκαίες γιατί η νομοθεσία συχνά καθορίζει αρχές ή γενικές πολιτικές, αλλά αφήνει τις λεπτομέρειες που πρέπει να εκπονηθούν σε μεταγενέστερες πράξεις.
Κατ' εξουσιοδότηση πράξεις
Οι κατ' εξουσιοδότηση πράξεις (άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ) που έχουν νομοθετική λειτουργία και μπορούν για παράδειγμα να τις συμπληρώνουν ή τροποποιούν.
Με μια νομοθετική πράξη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, μπορούν να πουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπλήρωση ή τροποποίηση μη ουσιωδών τμημάτων της πράξης.
Το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο δηλώνουν με σαφήνεια τι προσδοκούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν δεν είναι ευχαριστημένοι με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε μπορεί να ασκηθεί βέτο στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη είτε από το Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο.
Εκτελεστικές πράξεις
Οι εκτελεστικές πράξεις (άρθρο 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ) αφορούν την πραγματική εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθετικών πράξεων.
Ετοιμάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά στη συνέχεια συμβουλεύονται επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους των κρατών μελών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διατυπώσει τις ενστάσεις τους σε μια εκτελεστική πράξη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη της τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να τη δεχτεί.
Με πληροφορίες από europarl.europa.eu