Μεταφορά εμπορευμάτων

18/11/2013

16/11/2017

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μεταφορών, ο καθένας από τους οποίους ρυθμίζεται ξεχωριστά από το νόμο, όπως οι χερσαίες, οι θαλάσσιες, οι αεροπορικές, οι ειδικές, οι μεταφορές επικίνδυνων ουσιών και άλλες. Κάθε μια από αυτές μπορεί να έχει περισσότερες υποκατηγορίες, όπως π.χ. η οδική και η σιδηροδρομική, ενώ ανάλογα με τη μεταφορά εξαρτάται ο χαρακτήρας της ως διεθνής ή εθνική.

Οι τομείς που εμφανίζουν το συχνότερο ενδιαφέρον από νομικής πλευράς είναι:

α. H ευθύνη σε περίπτωση ζημιάς, καθυστέρησης ή απώλειας των μεταφερόμενων εμπορευμάτων/συνοδευτικών εγγράφων (δελτίο παράδοσης, φορτωτική, κλπ.) και η ευθύνη σε περίπτωση ηθελημένης κακής διαχείρισης.

β. Θέματα αποθήκευσης εμπορευμάτων, όπως τα είδη των αποθηκών, οι απαιτούμενες άδειες και η ευθύνη των εμπλεκόμενων προσώπων από τη φύλαξη των εμπορευμάτων.

γ. Θέματα που αφορούν τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών και συνδέονται με το δίκαιο περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικά του Δικαίου Μεταφορών είναι η ιδιότυπη μορφή συμβάσεων μεταφοράς που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος αυτής, η ενεργή συμμετοχή διατάξεων του Αστικού Δικαίου, ειδικά δε σε περίπτωση μεσεγγύησης και αστικής παρακαταθήκης, καθώς και η νομοθεσία που διέπει τη φορολογική αποθήκη.

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.