logo-print

Κομισιόν: 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους πρέπει να καταβάλει η Apple στην Ιρλανδία

Παράνομες κρατικές ενισχύσεις: Για πάνω από 10 χρόνια η συμφωνία με τις ιρλανδικές αρχές επέτρεπε στην Apple να καταβάλλει εταιρικό φόρο από 0,005 έως 1% επί των συνολικών της κερδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

30/08/2016

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Μέχρι και 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να καταβάλει η Apple στο ιρλανδικό κράτος, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συμφωνίες μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού και των ιρλανδικών φορολογικών αρχών αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Margrethe Vestager, οι έρευνες της Κομισιόν οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι για παραπάνω από είκοσι χρόνια η Apple τύγχανε ευνοϊκής μεταχείρισης από τις φορολογικές αρχές της Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία μεταξύ Apple και ιρλανδικών αρχών είχε ως αποτέλεσμα η αμερικανική εταιρεία να καταβάλλει στην πράξη εταιρικό φόρο της τάξεως του 1% επί των συνολικών της κερδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συντελεστής ο οποίος έφτασε στο 0,005% το 2014.

Αυτή η επιλεκτική φορολογική μεταχείριση της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, καθώς δίνει στην Apple ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις που υπόκεινται στους ίδιους τους εθνικούς κανόνες φορολογίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να διατάξει την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων για περίοδο δέκα ετών από το πρώτο αίτημα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών (το οποίο έλαβε χώρα το 2013).

Η Ιρλανδία πρέπει τώρα να ανακτήσει τους μη καταβληθέντες φόρους από την Apple για τα έτη 2003-2014, οι οποίοι ανέρχονται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ, συν τους τόκους.

Δείτε με ποιον τρόπο λειτουργούσε το σύστημα φορολογίας της Apple στην ΕΕ στο παρακάτω γράφημα.

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send