logo-print

Διπλή φορολόγηση: Νέο σύστημα επίλυσης διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα οδηγία για την ενίσχυση των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται κατά την επίλυση διαφορών στα πλαίσια αποφυγής διπλής φορολόγησης

10/10/2017

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στην έγκριση ενός νέου συστήματος επίλυσης διαφορών διπλής φορολόγησης μεταξύ των κρατών μελών προχώρησε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα οδηγία ενισχύει τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για την επίλυση διαφορών που προκύπτουν από την ερμηνεία των συμφωνιών για την εξάλειψη της διπλής φορολόγησης.

Το Συμβούλιο της ΕΕ επισημαίνει ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί που προβλέπονται στις διμερείς φορολογικές συνθήκες και στη Σύμβαση περί διαδικασίας διαιτησίας της Ένωσης ενδέχεται να μην επιτυγχάνουν την αποτελεσματική επίλυση των εν λόγω διαφορών.

Η διαδικασία παρακολούθησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης περί διαδικασίας διαιτησίας της Ένωσης αποκάλυψε ορισμένες σημαντικές ελλείψεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη διαδικασία, καθώς και τη διάρκεια και την αποτελεσματική περάτωση της διαδικασίας.

«Αυτό το νέο σύστημα αποτελεί σημαντική βελτίωση. Θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις με τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων» δήλωσε ο κ.Toomas Tõniste, Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο.

Μεταξύ άλλων, στη νέα οδηγία προβλέπεται ότι  τα κράτη μέλη θα πρέπει να παροτρύνονται να χρησιμοποιούν μη δεσμευτικές εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση ή ο συμβιβασμός, κατά τα τελικά στάδια της διαδικασίας φιλικού διακανονισμού. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός ορισμένης προθεσμίας, η υπόθεση θα πρέπει να παραπέμπεται σε διαδικασία επίλυσης διαφορών.

Η επιλογή της μεθόδου για την επίλυση διαφορών, θα πρέπει να είναι ευέλικτη, και θα μπορούσε να είναι είτε μέσω ad hoc είτε μέσω πιο μόνιμων δομών.

Οι διαδικασίες επίλυσης διαφορών μπορούν να έχουν τη μορφή συμβουλευτικής επιτροπής αποτελούμενης τόσο από εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων φορολογικών αρχών όσο και από ανεξάρτητες προσωπικότητες ή υπό τη μορφή επιτροπής εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (με την τελευταία αυτή μορφή δίνεται η ευελιξία για την επιλογή της μεθόδου για την επίλυση διαφορών).

Επίσης, κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλεγούν κατόπιν διμερούς συμφωνίας να χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες επίλυσης διαφορών, όπως είναι η διαιτητική διαδικασία «τελικής προσφοράς» (γνωστή και ως διαιτησία της «τελευταίας καλύτερης προσφοράς»).

Οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν οριστική δεσμευτική απόφαση δια παραπομπής στη γνώμη της συμβουλευτικής επιτροπής ή της επιτροπής εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Την οδηγία, η οποία  εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, χωρίς συζήτηση, κατόπιν συμφωνίας κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου στις 23 Μαΐου 2017, μπορείτε να δείτε στην ελληνική γλώσσα, εδώ.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send