logo-print

Νέοι κανόνες για το πόσιμο νερό στην ΕΕ: Βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης

Η κατανάλωση νερού βρύσης είναι φθηνότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον (infographic)

26/10/2018

26/10/2018

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κανόνες που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα πλαστικά απόβλητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ έχουν καλή πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.

Διαβάστε επίσης: «Τέλος» οι μπατονέτες, τα καλαμάκια και τα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης μετά το 2021

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (2016), περισσότερο από το 98,5% των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα πόσιμου νερού, μεταξύ 2011 και 2013, κάλυπταν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η ευρωπαϊκή οδηγία για το πόσιμο νερό καθορίζει τα ελάχιστα πρότυπα για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση (πόσιμο, για μαγείρεμα ή άλλες εργασίες), προκειμένου να μας προστατεύσει από μολύνσεις.

Το ΕΚ ενέκρινε την ανανέωση των κανόνων, προκειμένου ν απαρέχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές αλλά και για να ενθαρρύνει την κατανάλωση του πόσιμου νερού. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τα κράτη μέλη να «προωθήσουν την καθολική πρόσβαση» σε καθαρό νερό σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες με περιορισμένη η καθόλου πρόσβαση.

Η νομοθεσία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητα του νερού της βρύσης με τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων σε ορισμένους ρυπαντές, όπως ο μόλυβδος (μειώνεται κατά το ήμισυ) ή βλαβερά βακτήρια και εισάγει νέα όρια για ορισμένους ενδοκρινικούς διαταρακτές. Επίσης, θα παρακολουθούνται πλέον και τα επίπεδα των μικροπλαστικών. Οι νέοι κανόνες, αυξάνουν τη διαφάνεια και παρέχουν στους καταναλωτές μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες.

Η κατανάλωση νερού βρύσης είναι φθηνότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη θέσπιση μέτρων όπως η εγκατάσταση δωρεάν βρυσών σε δημόσιους χώρους, εμπορικά κέντρα και αεροδρόμια και ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την παροχή νερού βρύσης στα εστιατόρια.

Η πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας νερό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών νερού κατά 17%,σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία πολιτών ‘Right2Water’, συγκέντρωσε περισσότερες από 1.8 εκατομμύρια υπογραφές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό αποτελεί προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους. Η δημόσια διαβούλευση έχει δείξει ότι οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς για την ποιότητα του πόσιμου νερού όταν ταξιδεύουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρόλο που τα ποσοστά συμμόρφωσης είναι πολύ υψηλά. Επίσης, επιθυμούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Επόμενα βήματα

Τα νέα μέτρα τώρα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόλις υπάρξει συμφωνία, τότε θα τεθούν σε ισχύ.

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ