logo-print

Κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

8% των Ευρωπαίων πολιτών ανήκουν σε εθνικές μειονότητες σε όλη την ΕΕ

14/11/2018

16/11/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • Άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες δικαιούνται ίδια πολιτιστικά, γλωσσικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα
  • Τα κράτη μέλη να μην κάνουν διακρίσεις
  • Τέλος στην «ανιθαγένεια» και πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Ρομά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά κοινούς κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα όλων των εθνικών μειονοτήτων είναι νομικά κατοχυρωμένα και χαίρουν σεβασμού σε όλη την Ε.Ε.

To EK καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει οδηγία σχετικά με ελάχιστα πρότυπα προστασίας για τις μειονότητες στην Ε.Ε., συμπεριλαμβάνοντας σαφή κριτήρια και μέτρα έτσι ώστε να σταματήσουν οι διακρίσεις των κρατών μελών προς τις μειονότητες.

Με μη-νομοθετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη με 489 ψήφους υπέρ, 112 κατά και 73 αποχές, η ολομέλεια κάνει επίσης έκκληση για να υπάρξει κοινός ευρωπαϊκός ορισμός της μειονότητας και προτείνει την υιοθέτηση του ορισμού που συμπεριλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα μέλη του ΕΚ τονίζουν ότι οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να διασφαλίσουν ίσα πολιτιστικά, γλωσσικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα στο 8% των Ευρωπαίων πολιτών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες σε όλη την ΕΕ.

Στο ψήφισμά τους, τονίζουν την ανάγκη για ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των μειονοτήτων, καθώς και αξιολόγηση της πολιτικής που ακολουθούν σήμερα τα κράτη μέλη.

Δικαιώματα των Ρομά

Το ψήφισμα εκφράζει βαθιά ανησυχία για τον αριθμό των «ανιθαγενών» Ρομά που βρίσκονται στην Ευρώπη, δεν έχουν την ιθαγένεια κάποιου κράτους μέλους και συχνά ωθούνται στην περιθωριοποίηση.

Το ΕΚ καλεί τις χώρες της ΕΕ να δώσουν τέλος στην ανιθαγένεια αυτή και να εγγυηθούν ότι οι Ρομά θα απολαμβάνουν πλήρως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Προστασία και προώθηση των μειονοτικών γλωσσών

To EK υπογραμμίζει την σημασία της προστασίας και της προώθησης των τοπικών και μειονοτικών γλωσσών. Περίπου 10% του πληθυσμού της ΕΕ αυτή τη στιγμή μιλά μειονοτικές γλώσσες.

Το κείμενο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες θα βρουν θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα και στα ΜΜΕ.

Δήλωση του εισηγητή

Ο εισηγητής Jozsef Nagy (ΕΛΚ, Σλοβακία) δήλωσε: «Ο πιο σημαντικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε τον ρατσισμό και τα προβλήματα που πηγάζουν απ’ αυτόν.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν χωρίς φόβο δημόσια τη μητρική τους γλώσσα. Θέλουμε να φτιάξουμε γέφυρες με τις μειονοτικές κουλτούρες, έτσι ώστε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, να μπορέσουν να αποδεχθούν και να στηρίξουν η μία την άλλη. Η ΕΕ οφείλει να σεβαστεί τη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία».

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ποινικός Κώδικας Ι