logo-print

Προειδοποίηση σε εμπορικές ενώσεις και influencers για την προώθηση της κατανάλωσης ασπαρτάμης και ζάχαρης από την FTC

ΗΠΑ: Οι influencers προωθούσαν την ασφαλή κατανάλωση ασπαρτάμης ή ζάχαρης, χωρίς να αποκαλύπτουν την οικονομική σχέση τους με τις ενώσεις

17/11/2023

17/11/2023

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Το προσωπικό της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε δύο εμπορικές ενώσεις και σε 12 διαιτολόγους και influencers υγείας, προειδοποιώντας τους για την απουσία σαφούς ενημέρωσης σε αναρτήσεις τους στο Instagram και το TikTok που διαφήμιζαν την ασφάλεια της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης ή την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη.

Στις επιστολές προς τους εμπορικούς ομίλους, την Αμερικανική Ένωση Ποτών (American Beverage Association (AmeriBev) και το Καναδικό Ινστιτούτο Ζάχαρης (Canadian Sugar Institute), εκφράζονται ανησυχίες ως προς το ότι οι δύο οργανισμοί ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία της FTC, καθώς δεν γνωστοποίησαν με σαφήνεια πως οι influencers είχαν προφανώς προσληφθεί για να προωθήσουν την ασφάλεια της ασπαρτάμης ή την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη, αντίστοιχα.

"Είναι ανεύθυνο μια εμπορική ένωση να προσλαμβάνει influencers για να διαφημίζουν τα προϊόντα των μελών της και να μην διασφαλίζει ότι αυτοί θα αποκαλύπτουν τη σχέση τους με την ένωση", δήλωσε ο Samuel Levine, Διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC. "Αυτό ισχύει ειδικά για τους ισχυρισμούς ως προς την υγεία και την ασφάλεια της ζάχαρης και την ασπαρτάμης, ειδικά όταν αυτοί γίνονται από διαιτολόγους και άλλα πρόσωπα, στα οποία ο κόσμος βασίζεται για να παίρνει συμβουλές ως προς το τι πρέπει να τρώει και να πίνει".

Στην επιστολή προς την AmeriBev εκτίθενται λεπτομερώς οι ανησυχίες σχετικά με τις αναρτήσεις στο Instagram και το TikTok των Valerie Agyeman, Nichole Andrews, Leslie Bonci, Keri Gans, Stephanie Grasso, Cara Harbstreet, Andrea Miller, Idrees Mughal, Adam Pecoraro και Mary Ellen Phipps, καθένας και καθεμία εκ των οποίων έλαβε και προσωπική προειδοποιητική επιστολή.

Η επιστολή προς το Καναδικό Ινστιτούτο Ζάχαρης εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τις αναρτήσεις στο Instagram των Jenn Messina και Lindsay Pleskot, που επίσης έλαβαν ατομικές προειδοποιητικές επιστολές.

Όπως αναφέρεται στις Κατευθύνσεις της FTC σχετικά με την προώθηση και την αναφορά προϊόντων για διαφήμιση, οι πληρωμένες προωθητικές ενέργειες πρέπει να αποκαλύπτουν με τρόπο σαφή και ευδιάκριτο την οποιαδήποτε απρόβλεπτη ουσιώδη σχέση διαφημιζόμενου-διαφημιστή, ώστε να διασφαλίζεται πως οι καταναλωτές έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να είναι ενημερωμένοι όταν λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς.

Σε κάθε προειδοποιητική επιστολή εντοπίστηκαν αναρτήσεις επί πληρωμή που είτε δεν αποκάλυπταν την ουσιώδη σχέση, είτε περιείχαν ενημερώσεις που ενδέχεται να είναι ανεπαρκείς. Κάθε επιστολή εξηγούσε τους προβληματισμούς των μελών της Επιτροπής σχετικά με συγκεκριμένες γνωστοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυσδιάκριτης τοποθέτησης προϊόντος, της διφορούμενης γλώσσας ή της αποτυχίας να προσδιοριστεί σαφώς ο χορηγός των αναρτήσεων.

Κάθε επιστολή περιλάμβανε επίσης προειδοποίηση της FTC για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραπλανητικές προωθητικές ενέργειες και επεσήμαινε ότι ο παραλήπτης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις έως και 50.120 δολάρια ανά παράβαση, για μελλοντικές παραλείψεις στην αποκάλυψη απρόβλεπτης ουσιώδους σχέσης. Τέλος, κάθε επιστολή ζητούσε από τον παραλήπτη να επικοινωνήσει με το προσωπικό της Επιτροπής εντός 15 ημερών και να περιγράψει λεπτομερώς τις ενέργειες που έγιναν ή που θα γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.

Από την ανακοίνωση της FTC

Photo by Ylanite Koppens from Pexels

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

send