logo-print

Αυστηρότεροι κανόνες για τις μεταφορές αποβλήτων στην ΕΕ

Απαγόρευση εξαγωγής πλαστικών αποβλήτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ - Η μεταφορά αποβλήτων προς αποκομιδή σε άλλο κράτος μέλος της θα ΕΕ επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση

01/03/2024

01/03/2024

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναθεώρησε τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και τα μέτρα ελέγχου σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων.

Πιο αναλυτικά, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο, η οποία αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, συμβάλλοντας παράλληλα στους ευρωπαϊκούς στόχους για μια κυκλική οικονομία και μηδενική ρύπανση.

Οι κανόνες για την εξαγωγή αποβλήτων από την ΕΕ σε τρίτες χώρες θα γίνουν αυστηρότεροι συνολικά, ενώ οι εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ θα απαγορευτούν εντός δυόμισι ετών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού και οι εξαγωγές προς χώρες του ΟΟΣΑ θα υπόκεινται σε αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Εντός της ΕΕ, η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων θα ψηφιοποιηθεί μέσω ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος για τη βελτίωση της υποβολής εκθέσεων και της διαφάνειας.

Η μεταφορά αποβλήτων που προορίζονται για αποκομιδή σε άλλη χώρα της ΕΕ θα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η νομοθεσία προβλέπει, επίσης, τη σύσταση μιας εκτελεστικής επιτροπής για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την πρόληψη και τον εντοπισμό παράνομων μεταφορών.

Η πρόταση μεταρρύθμισης των κανόνων της ΕΕ για τις μεταφορές αποβλήτων προβλέπει διαδικασίες και μέτρα ελέγχου ανάλογα με την προέλευση, τον προορισμό και τη διαδρομή μεταφοράς των αποβλήτων, καθώς και το είδος των αποβλήτων και την επεξεργασία που θα υποστούν στον προορισμό τους.

Το 2020, οι εξαγωγές αποβλήτων της ΕΕ σε τρίτες χώρες ανήλθαν σε 32,7 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 16% του παγκόσμιου εμπορίου αποβλήτων.

Επιπλέον, περίπου 67 εκατ. τόνοι αποβλήτων μεταφέρονται μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ κάθε χρόνο.

Με την έγκριση της παρούσας έκθεσης, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα για τις μεταφορές αποβλήτων τόσο εντός της ΕΕ όσο και προς τρίτες χώρες, καθώς και για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων και κυρώσεων την παύση των παράνομων εξαγωγών, όπως εκφράστηκαν στις προτάσεις 5(11) και 20(2) της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: europarl.europa.eu

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send