logo-print

Έλεγχος συνταγματικότητας του νόμου περί ισότητας στον πολιτικό γάμο (ΓνωμΕισΑΠ 4/2024)

Μη επιτρεπτή η γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου - Με την επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου, το νομοσχέδιο υλοποιεί τις συνταγματικές αρχές της ελευθερίας και της ισότητας

02/05/2024

10/05/2024

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απευθύνθηκε δικηγόρος αιτούμενος τη γνωμοδότηση αναφορικά με το ζήτημα της συνταγματικότητας του ν. 5089/2024 με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα σε άλλες διατάξεις», δυνάμει του οποίου, μεταξύ άλλων, αναγνωρίσθηκε η δυνατότητα σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου (ΓνωμΕισΑΠ 4/2024).

Η Εισαγγελία επεσήμανε, αρχικά, πως η έκφραση Γνώμης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επί του ανωτέρω θέματος, με τη μορφή της κατά το άρθρο 29 παρ. 2 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022) εισαγγελικής γνωμοδότησης, δεν είναι επιτρεπτή, καθόσον τίθεται από μέρους μεμονωμένου ιδιώτη (δικηγόρου εν προκειμένω) και αφορά νομικούς προβληματισμούς του ιδίου, σχετικά με το ν. 5089/2024.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως του μη επιτρεπτού της γνωμοδότησης, η Εισαγγελία τόνισε πως η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων (άρθρ. 65 παρ. 5 Συντάγματος και 160 επ. του Κανονισμού της Βουλής), στα πλαίσια του γνωμοδοτικού προελέγχου επί του νομοσχεδίου περί «Ισότητας στον πολιτικό γάμο, τροποποίησης του Αστικού Κώδικα σε άλλες διατάξεις», με την αντίστοιχη έκθεσή της, γνωμοδότησε ότι με την επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου, το νομοσχέδιο υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντάγματος) και τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος).

Επίσης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος, οι νέες ρυθμίσεις οργανώνουν μορφές έννομης αναγνώρισης και προστασίας και σε άλλες περιπτώσεις σχέσεων που εμπίπτουν στην έννοια της οικογένειας, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ.

Τέλος, η Εισαγγελία υπενθύμισε πως το Συμβούλιο της Επικράτειας, επιβεβαιώνοντας τη συμβατότητα της καθιέρωσης του συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως φύλου των μερών (ν. 4356/2015), με το άρθρο 21 του Συντάγματος, δέχθηκε ότι η εν λόγω συνταγματική διάταξη έχει προεχόντως κατευθυντήριο χαρακτήρα και ερμηνεύεται σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ισότητας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής (ΣτΕ Γ 2003/2018).

Δείτε ολόκληρη τη γνωμοδότηση στο eisap.gr

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send