logo-print

Αναφορά στον ΣτΠ για το ζήτημα της ασφάλειας και της συνέχειας της ιατρικής φροντίδας στο ΕΣΥ

Ο ασθενής διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο πρώτο νοσοκομείο, κατόπιν τού υποδείχθηκε να μεταβεί με ιδιωτικό μέσο σε άλλο νοσοκομείο, ενώ μετέφερε ο ίδιος φυσικά αντίγραφα των εξετάσεών του

07/05/2025

07/05/2025

Η αποζηµίωση από την επιδείνωση της υγείας του παθόντος, 2024
Η αποζηµίωση από την επιδείνωση της υγείας του παθόντος, 2024

Το ζήτημα της ασφάλειας και της συνέχειας της ιατρικής φροντίδας στο ΕΣΥ, εξέτασε ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο αναφοράς, που υποβλήθηκε από την κόρη ηλικιωμένου ασθενούς.

Οι γονείς της αναφερόμενης πολίτη, διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ δημόσιου νοσοκομείου εξαιτίας οξέος πόνου του πατέρα της. Μετά την εξέταση στο ΤΕΠ, το ηλικιωμένο ζεύγος παραπέμφθηκε σε άλλο κοντινό νοσοκομείο για εξέταση του ασθενούς από γενικό χειρουργό και τους υποδείχθηκε η μεταφορά με ιδιωτικό μέσο, ενώ δεν κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή.

Σύμφωνα με την αναφορά της πολίτη, οι γονείς της πήραν ιδιωτικό μέσο (ταξί), όπως τους υποδείχθηκε από το ΤΕΠ, όμως δεν κατέφυγαν στο κοντινό νοσοκομείο, αλλά στην κόρη τους και με τη βοήθειά της σε άλλο νοσοκομείο το ίδιο βράδυ όπου ο ασθενής νοσηλεύτηκε για 4 μέρες. Προέκυψε, επίσης, ότι ο ασθενής μετέφερε ο ίδιος φυσικά αντίγραφα των εξετάσεών του.

Κατόπιν της παρέμβασης της Αρχής, η Διοίκηση της ΥΠΕ όπως και οι υπεύθυνοι ιατροί του ΤΕΠ ανταποκρίθηκαν άμεσα στη διαμεσολάβηση, γνωστοποιώντας τις απόψεις τους. Ειδικότερα, δυνάμει της αριθμ.Υ4δ/Γ.Π.οικ.22869 (ΦΕΚ Β 874/20.03.2012), και την πρόβλεψη του άρθρου 9 αυτής, οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αλλά σε σταθερή κατάσταση δύνανται να διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο κατόπιν συνεννόησης με τον προϊστάμενο του ΤΕΠ ή τον υπεύθυνο εφημερίας του άλλου νοσοκομείου. Επιπροσθέτως, στο άρθρο 11 ορίζεται ο τρόπος διαβίβασης της ιατρικής πληροφορίας: «Κατά την διακομιδή του περιστατικού το Συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ ενημερώνει τον υπεύθυνο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου προς το οποίο κατευθύνεται το ασθενοφόρο και παρέχει και τις σχετικές πληροφορίες ως προς το περιστατικό.»

Τόσο από τη Διοίκηση της ΥΠΕ, όσο και από τους υπεύθυνους ιατρούς σημειώθηκε ότι η διαχείριση του ιατρικού περιστατικού έγινε σύμφωνα τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Ενώ διατυπώθηκε ότι ο ασθενής ήταν περιπατητικός και άρα δεν απαιτήθηκε η διακομιδή από το ΕΚΑΒ κατά την ιατρική κρίση, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή άλλος τρόπος μετάβασης, πέραν της διακομιδής, που να διασφαλίζει τη μεταβίβαση της ιατρικής πληροφορίας και τη συνέχεια της φροντίδας στο ΕΣΥ.

Αν θεωρηθούν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα κρίκοι της αλυσίδας φροντίδας, οι διακομιδές του ΕΚΑΒ είναι οι ενδιάμεσοι κρίκοι που μεταφέρουν όχι μόνο τον ασθενή αλλά και τις πληροφορίες και την ευθύνη που τον αφορούν. Για τον συγκεκριμένο ασθενή που διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο πρώτο νοσοκομείο, η υπόδειξη ιδιωτικού μέσου και η κατάργηση του ενδιάμεσου κρίκου της διακομιδής, έθεσε τον ασθενή εκτός της ευθύνης και της εποπτείας του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την αναφορά της πολίτη, η επιλογή του επόμενου νοσηλευτικού ιδρύματος υποδοχής και η τετραήμερη νοσηλεία εκεί, έγινε σε αυτό το κενό ευθύνης και εποπτείας του συστήματος.

Η Αρχή έθεσε υπόψιν της διοίκησης τα θέματα που αναδεικνύονται από την αναφορά της πολίτη, για να συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο του συντονιστικού και εποπτικού της έργου, για τον καθορισμό του συστήματος εφημεριών των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής και για τη διαμόρφωση πολιτικής για την προστασία των δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.

Πηγή: synigoros.gr

Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας, 7η έκδ., 2024
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR