logo-print

Το FBI απαλλάσσει υπόπτους για να προστατέψει τα προγράμματα παρακολούθησής του

23/03/2015

16/11/2017

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά εξαιτίας των πρακτικών του Federal Bureau of Investigation.

Σύμφωνα με το CNN, το FBI φέρεται να χρησιμοποιεί ευρέως μία συσκευή, το Stingray, το οποίο μπορεί να υποκλέψει το σήμα κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να εντοπιστεί η τοποθεσία υπόπτων και το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους.

Την περασμένη Τρίτη, ο δικαστής Nemoyer στο Buffalo της Νέα Υόρκης διέταξε να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι συσκευές αυτές από τις αστυνομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας για μία σειρά υποθέσεων το 2012, αποκαλύφθηκε ότι το FBI είχε συμβουλέψει την αστυνομία της Κομητείας του Erie να προτιμήσει την απόσυρση των κατηγοριών για έναν ύποπτο από το να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Stingray.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η αστυνομία του Erie είχε χρησιμοποιήσει συσκευές Stingray για να εντοπίσει υπόπτους για εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και αγνοούμενους ανθρώπους.

Πως λειτουργεί το Stingray;

Το Stingray είναι μία μικρη συσκευή, η οποία μιμείται τις κεραίες τηλεφωνίας, ξεγελώντας στην ουσία τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται στην εμβέλειά της και αναγκάζοντας τις έτσι να συνδεθούν με αυτήν αντί της πραγματικής κεραίας.

Ο τρόπος λειτουργίας ων Stingrays συνεπάγεται ότι πιθανότατα τα δεδομένα αθώων πολιτών, όπως μηνύματα και κλήσεις, βρίσκονται εκτεθειμένα στα χέρια των αρχών. Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει άλλωστε την Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες, η οποία απαιτεί λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των εν λόγω συσκευών.

Παρά το γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία τους, το FBI σε συνεργασία με τοπικές αρχές χρησιμοποιεί Stingrays για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων.

Η μυστικότητα πηγάζει σε ένα βαθμό και από τις ρήτρες εμπιστευτικότητας μεταξύ των αστυνομικών αρχών και του FBI από τη μια και της εταιρείας που παράγει τα Stingrays, της Harris Corporation στη Φλόριντα, από την άλλη.

Πηγή: cnn.com

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6