logo-print

Ο «φόρος της Google» έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Ισπανούς εκδότες

Σύμφωνα με νέα μελέτη, υπολογίζεται πως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο νόμος θα κοστίσει στους εκδότες περί τα 10.000.000 ευρώ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Σημαντική ζημιά στην ισπανική βιομηχανία ειδήσεων φέρεται να έχει προκαλέσει ο νέος νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία που πέρασε στην Ισπανία το περασμένο έτος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο νόμος που έγινε γνωστός ως «Google Tax», προβλέπει τη χρέωση των news aggregators (συλλέκτες ειδήσεων), όπως το Google News, για την προβολή αποσπασμάτων και τη σύνδεση με ειδήσεις από τα επιμέρους ειδησεογραφικά site.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο νόμος θα κοστίσει στους εκδότες περί τα 10.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους μικρότερους εκδότες.

Οι συνέπειες όμως δε σταματούν εκεί, καθώς φαίνεται πως οι καταναλωτές απολαμβάνουν μικρότερη ποικιλία περιεχομένου, ενώ ο νόμος «παρεμποδίζει την δυνατότητα να εισέλθουν καινοτόμες υπηρεσίες στην αγορά».

Η μελέτη, την οποία ζήτησαν οι ίδιοι οι εκδότες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει «θεωρητική ή εμπειρική αιτιολόγηση» για την καθιέρωση αμοιβής για τους aggregators.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος, ο οποίος προβλέπει πρόστιμα έως και 700.000 ευρώ για τους παραβάτες, ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες να επιβληθεί φόρος τύπου «Google News», σε χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, η ισπανική νομοθεσία δεν επιτρέπει στους εκδότες να μη συμφωνήσουν με την επιβολή αμοιβής (opt out).

Σε απάντηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου, η Google έχει διακόψει την υπηρεσία Google News στην Ισπανία.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι όταν οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε aggregator ειδήσεων, όπως το Google News, διαβάζουν πολύ περισσότερα νέα.

Στη μελέτη φαίνεται, μάλιστα, ότι ενώ το συνολικό ποσοστό της μείωσης της κίνησης εξαιτίας του κλεισίματος του Google News ήταν της τάξεως του 6%, οι μικρότεροι εκδότες είδαν μία πτώση 14% στην επισκεψιμότητά τους.

Αυτό που μένει να δούμε είναι το πως θα αντιδράσουν οι Ισπανοί εκδότες στα ευρήματα αυτής της μελέτης και κυρίως, αν θα είναι σε θέση να εισακουστούν από την κυβέρνησή τους.

Ολόκληρη τη μελέτη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: arstechnica.com

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο