logo-print

Ολλανδία: Eταιρείες φυσικού αερίου αποζημιώνουν κατοίκους για ζημιές από σεισμούς

Οι σεισμοί πιστεύεται ότι οφείλονται στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί στην περιοχή η κοινοπραξία «NAM», των Shell και ExxonMobil

05/09/2015

16/11/2017

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι η κοινοπραξία των Royal Dutch Shell και Exxon Mobil πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες σπιτιών, για τις υλικές ζημιές που προκαλούνται από σεισμούς που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας της Ολλανδίας (Dutch Safety Board) είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα κατά τα τελευταία χρόνια, ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή του Groningen αυξάνει τον κίνδυνο σεισμού, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες δεν έχουν κάνει αρκετά για να τον μετριάσουν.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν εκατό χιλιάδες σπίτια και άλλα κτήρια έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς, με τις εκτιμήσεις των ζημιών να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με το Reuters, η κοινοπραξία αναγνωρίζει την ευθύνη της για ζημίες, αλλά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού μόνο αν αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ζημιών.

Πηγή: reuters.com

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ