logo-print

Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ: Για πρώτη φορά εκδίκαση υπόθεσης με ταχεία διαδικασία

10/11/2015

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Το Γενικό Δικαστήριο έκανε για πρώτη φορά χρήση της δυνατότητας που του παρέχει ο νέος Κανονισμός Διαδικασίας να αποφασίσει αυτεπαγγέλτως να εκδικάσει μια υπόθεση με ταχεία διαδικασία, γεγονός που του επέτρεψε να αποφανθεί εντός χρονικού διαστήματος τεσσερισήμισι μηνών.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε προσφυγή που αφορούσε τη σύναψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημόσιας σύμβασης με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας, βοήθειας προς το προσωπικό και τους επισκέπτες και εξωτερικής επιτήρησης στις εγκαταστάσεις του στις Βρυξέλλες.

Ιστορικό

Ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκήθηκε προσφυγή ακυρώσεως κατά δύο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις οποίες το όργανο αυτό, αφενός, απέρριψε την προσφορά των δύο εταιριών που είχαν υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2014 για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας και βοήθειας προς το προσωπικό και τους επισκέπτες (τομέας 1) και εξωτερικής επιτήρησης (τομέας 2) στις εγκαταστάσεις του στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και, αφετέρου, ανέθεσε το αντικείμενο της σύμβασης σε άλλον διαγωνιζόμενο.

Η συγγραφή υποχρεώσεων προέβλεπε ότι η σύμβαση ήταν ενιαία (δηλαδή ότι οι τομείς 1 και 2 δεν αποτελούσαν χωριστές παρτίδες) και ότι έπρεπε να ανατεθεί σύμφωνα με το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής.

Παραπέμποντας στη βελγική νομοθεσία, προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι όφειλαν να αποδείξουν ότι διέθεταν άδεια για την παροχή των υπηρεσιών που αποτελούσαν το αντικείμενο της σύμβασης.

Προς τούτο, κάθε διαγωνιζόμενος, και, σε περίπτωση ένωσης επιχειρήσεων κάθε επιχείρηση μέλος της ένωσης, όφειλε να επισυνάψει στην προσφορά της άδεια παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (άδεια) η οποία χορηγείται από την αρμόδια βελγική αρχή σύμφωνα με τον βελγικό νόμο της 10ης Απριλίου 1990 που ρυθμίζει τα της ιδιωτικής ασφάλειας.

Μια ένωση οικονομικού σκοπού απαρτιζόμενη από τις εταιρίες Gruppo Servizi Associati SpA (GSA) –που δραστηριοποιείται στην Ιταλία στον τομέα της πυρασφάλειας– και Security Guardian’s Institute (SGI) –που δραστηριοποιείται στο Βέλγιο στον τομέα της φρούρησης κτιρίων– υπέβαλε προσφορά με την χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο, το αντικείμενο της σύμβασης δεν ανατέθηκε σ’ αυτήν, διότι η GSA δεν διέθετε άδεια εκμετάλλευσης για επιχείρηση φρούρησης και ασφάλειας. Οι GSA και SGI υποστηρίζουν ότι, απαιτώντας από όλα τα μέλη της ένωσης να προσκομίσουν την προβλεπόμενη από τη βελγική νομοθεσία άδεια, το Κοινοβούλιο παραβίασε τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και του ανοίγματος των δημοσίων συμβάσεων στον ανταγωνισμό και παρεμπόδισε αδικαιολόγητα την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών .

Απόφαση

Με την απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των GSA et SGI κρίνοντας, αφενός, ότι το Κοινοβούλιο δεν παραβίασε ούτε την αρχή της αναλογικότητας ούτε την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στο Βέλγιο και εκείνων που είναι εγκατεστημένες σε άλλο κράτος μέλος ούτε την αρχή του ανοίγματος των δημοσίων συμβάσεων σε όσο το δυνατόν ευρύτερο ανταγωνισμό και, αφετέρου, ότι το Κοινοβούλιο δεν παρεμπόδισε την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Στην υπόθεση αυτή, το Γενικό Δικαστήριο εφάρμοσε για πρώτη φορά το άρθρο 151, παράγραφος 2, του νέου Κανονισμού Διαδικασίας του, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2015, άρθρο το οποίο του επιτρέπει να αποφασίσει αυτεπαγγέλτως να εκδικάσει μια υπόθεση με ταχεία διαδιικασία.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 153 του Κανονισμού αυτού, η υπόθεση εκδικάστηκε κατά προτεραιότητα, γεγονός που επέτρεψε στο Γενικό Δικαστήριο να αποφανθεί εντός χρονικού διαστήματος τεσσερισήμισι μηνών. 

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

send