logo-print

Αποζημίωση 5 δισ. δολαρίων διεκδικεί η κυβέρνηση της Βραζιλίας για την καταστροφή στο Ρίο Ντότσε

30/11/2015

16/11/2017

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί δικαστικά κατά των ιδιοκτητριών εταιρειών του ορυχείου σιδηρομεταλλευμάτων Samarco για ζημιές που ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια, εξέφρασε η Υπουργός Φυσικού Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Izabella Teixeira.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο φράγματα που συγκρατούσαν τα απόβλητα του ορυχείου κατέρρευσαν πριν λίγες εβδομάδες, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Rio Doce, έναν εκ των σημαντικότερων ποταμών της χώρας.

Οι εγκαταστάσεις όπου γίνεται η εξόρυξη ανήκουν στη Samarco Mineração SA, μία κοινοπραξία των Vale SA και BHP Billiton Ltd, δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης στον κόσμο.

Η κατάρρευση των φραγμάτων οδήγησε στη διαρροή 60 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποβλήτων και λάσπης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, αφήνοντας 11 αγνοούμενους, και καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα ολόκληρο χωριό.

Η Izabella Teixeira ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα ταμείο, με βάση τα κέρδη των εταιρειών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση των θυμάτων και την περιβαλλοντική αποκατάσταση των θιγόμενων περιοχών.

Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν, ειδικοί εισηγητές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφεραν ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, καθώς και οι εμπλεκόμενες εταιρείες για την πρόληψη της βλάβης ήταν σαφώς ανεπαρκή, χαρακτηρίζοντας την καταστροφή «ως ένα ακόμα τραγικό παράδειγμα της αποτυχίας των επιχειρήσεων να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια για την αποφυγή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγή: reuters.com

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send